”…Toleranță zero la indisciplină!„

- interviu cu inspectorul șef Ionel Cristian Sîrbu, șeful IPJ Olt

4
1136

Lucrează de mai bine de 12 ani în Poliția Română și are o vastă experiență profesională. Începând cu 30 martie, prin Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, a fost împuternicit să conducă  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Olt. Acesta este pe scurt CV-ul comisarului șef de poliție, Ionel Cristian Sîrbu.

 Domnule comisar șef Sîrbu, pentru cei care nu vă cunosc, o scurtă prezentare legată de cariera dumneavoastră de polițist!

Îmi desfășor activitatea în Ministerul Afacerilor Interne, respectiv în cadrul Poliţiei Române din anul 2006, am o vechime de 12 ani și dețin gradul de comisar șef de poliție. În perioada 2006-2008 mi-am desfăşurat activitatea în cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, iar din anul 2008 până în prezent în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt. Din anul 2016 până la data de 30.03.2018 am deținut funcția de Șef  Birou Juridic în cadrul I.P.J. Olt. Începând cu data de 30.03.2018, prin Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, am fost împuternicit să îndeplinesc funcția de inspector șef al  Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

 Care sunt criteriile în baza cărora ați fost numit în funcția de inspector șef al Poliției Județene Olt?

 Consider că vastele cunoștinte juridice, experiența managerială, precum şi  buna organizare a activităților, inițiativa, şi nu în ultimul rând conduita morală sunt atribute care mă vor ajuta în a-mi  îndeplini cu succes noua misiune pe care Poliția Româna mi-a acordat-o.

 Poliția Județeană Olt a avut mult de suferit din cauza lipsei personalului, mai ales cel de conducere. Mai este afectată în momentul de față această instituție din cauza sus menționată? Care ar fi soluția în rezolvarea acestei probleme?

Într-adevăr, în anii anteriori, mai multor colegi le-au încetat raporturile de serviciu, însă, s-a reuşit organizarea de concursuri în vederea ocupării funcţiilor rămase vacante. De asemenea, s-a realizat o coordonare mai eficientă a resurselor umane existente, astfel încât, până la ocuparea tuturor locurilor vacante, activitatea să se desfăşoare în parametri optimi. Începând cu data de 30.03.2018 au fost ocupate, prin împuternicire, toate funcțiile la nivelul conducerii Inspectoratului, în aceste zile desfășurându-se concursuri și pentru ocuparea unor funcții de conducere la nivelul mai multor Servicii și subunități.

De asemenea, în această vară aşteptăm absolvenții Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza, precum şi pe cei ai şcolilor de agenţi de poliție Vasile Lascăr – Câmpina şi Septimiu Mureşan – Cluj, care prin tinerețea lor şi dorința de a aplica legea cu celeritate, vor sprijini activitatea inspectoratului.

  Suntem convinși că v-ați stabilit un program pe termen scurt sau mediu privind activitatea viitoare. Ne puteți prezenta câteva aspecte?

  La acest început de drum, la conducerea Inspectoratului, pot spune că am așteptări mari, Poliția fiind o unitate de elită a Ministerului Afacerilor Interne, instituție aflată în permanență în slujba cetățeanului. Un principal obiectiv pe care îl am este asigurarea unui climat de siguranță în școli și pe stradă , diminuarea riscului rutier și reducerea numărului de accidente rutiere. De asemenea, am intenția de a forma alături de colegi o echipă unită, împreună contribuind la imaginea instituției. Sunt foarte multe de făcut, dar nimic nu poate fi realizat fara efort şi implicare din partea tuturor. Bineînteles că este nevoie şi de răbdare, lucrurile bune realizându-se in timp.

La preluarea acestei funcții ați constatat și unele nereguli în activitatea angajaților poliției? Puteți să ne dați câteva exemple?

Încă de când am preluat  funcția m-am așteptat să găsesc în Inspectorat oameni bine pregătiți, cu experiență, cu expertiză în munca de poliție, pe mulți dintre aceștia îi cunoșteam , iar pe alții i-am descoperit acum. Așa cum bănuiam, așteptările mi-au fost confirmate și nu pot spune că sunt diferențe între previziunile mele și constatările din această perioadă. În același timp, așa cum se întâmplă în orice instituție cum este un Inspectorat de Poliție, sunt și probleme. Dar tocmai acesta este rolul managerilor, de  interveni in asemenea situații și de a îndrepta lucrurile.

 Care sunt principalele direcții în care veți acționa în perioada următoare pentru prevenirea faptelor antisociale și mai ales ale acelora unde indicatorii de bilanț de anul trecut au fost negativi?

 În anul 2018, vom depune eforturi pentru ca evoluția situației infracționale să continue trendul descendent  din anul 2017, urmând  a fi organizate o serie de acțiuni cu caracter de prevenire și de combatere a fenomenului infracțional, atât cu forțe proprii, cât și în sistem integrat. Se vor pune în aplicare planurile de acțiune proprii, dar și cele primite de la forurile superioare, astfel încât să fie abordată atât problematica infracțională de la nivel național, cât și infracționalitatea din domenii specifice. Am reuşit scăderea fenomenului contravențional şi infracțional în cartierul Progresul din municipiul Slatina, unde a fost instituită o zonă de siguranță publică. Acest proiect a fost o noutate, şi s-a dovedit a fi eficient. Permanent analizăm existența factorilor care afectează siguranța cetățenilor şi facem eforturi pentru a-i combate. Bineînțeles că soluția ideală este prevenirea, şi ne axăm şi pe această linie printr-o bună informare a cetățenilor, de la cel mai mic, la cel mai mare.

 Ne puteți spune câteva nume de ofițeri și agenți a căror activitate va impresionat în ultima perioadă?

 Am fost impresionat de activitatea mai multor colegi, atât din rândul ofițerilor, cât și al agenților. Sunt oameni dedicați instituției, care iși fac datoria cu cinste și onoare. Vă rog să îmi permiteți să nu îi nominalizez,  unii dintre aceștia preferă ca numele lor să nu fie făcut public, și nu aș vrea să le încalc acest drept. Îmi exprim aprecierea față de munca  lor de fiecare dată când polițiștii merită acest lucru. Consider că oamenii valoroși trebuie onorați de fiecare dată când se fac remarcaţi prin acvitatea pe care o desfașoară.

 Cum veți acționa, ținând cont că aveți o experiență juridică în spate, față de subordonații care nu-și vor face datoria, care încalcă disciplina și legile țării?

Suntem polițiști, iar prin propriul exemplu cetățenii percep instituția ca fiind de încredere sau nu. Am încredere în colegii mei că își fac treaba cu respectarea prevederilor legale și vă asigur de toleranță zero cu privire la încălcarea legii.

Care este relația instituției pe care pe care o conduceți cu Parchetul, cu Școala de Poliție și cu celelalte instituții alte statului? Ați constatat unele inechități sau chiar încălcări ale legii din activitatea trecută?

Nu, nu am constatat inechități sau încălcări ale legii. Relațiile noastre instituționale sunt foarte bune și cred că așa și trebuie să fie. Relația Poliție – Parchet este însă specială, întrucât procurorul este cel care supraveghează și coordonează activitatea de urmărire penală a polițiștilor  cu atribuții de poliție judiciară, tocmai din acest motiv nu pot avea decât cuvinte de laudă, fiind finalizate foarte multe cauze penale aflate în lucru.

Care va fi relația dumneavoastră cu mass-media locală, cu Gazeta Oltului, și cum veți înlătura deficiența care persistă de mai mulți ani: lipsa transparenței, omiterea unor informații și tergiversarea unor contacte presă-instituție?

  Din punctul meu de vedere o relație poliție –presă trebuie bazată pe colaborare instituțională, cu respectarea normelor legale în vigoare. Presa este un partener important și sper că va rămâne în continuare . Apreciez efortul dumneavoastră de a prezenta informațiile importante pentru cetățeni și vă asigur de tot sprijinul meu. Vă asigur că vor fi furnizate toate informațiile solicitate, însă, cu respectarea prevederilor legale, comunicarea unora dintre acestea fiind exceptată.

Florina Dinu

 

 

    

 

 

 

4 COMENTARII

 1. In 22 Decembrie 1989 multi tineri au murit si pentru libertate si exprimare.Cenzura de orice fel a fost eliminata.Acum,dupa 28 de ani,pe cine supără adevărul?

  Motto;”Libertatea de exprimare este libertatea politică de a primi sau de a comunica informații ori idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere.
  Constitutia Romaniei ,Art. 30 – Libertatea de exprimare
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
  (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
  (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
  (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.””

  In perioada interbelică, postbelică și comunistă nu exista avansare si majorare salarială fără competență si eficiența profesionala.Acum,avem multi chestori și comisari-sefi făcuți peste noapte, fără minimun 20 de ani de experiență in domeniu.

  O imagine reala a politiei o vedem pe strada…
  Privind realitatea românească, în care infractorii au ajuns să facă legea, mi se pare un lucru extrem de grav ca un ministru de Interne să asigure cetăţenii că „Poliţia îşi va face datoria ca şi până acum!“

  Adică, prost şi foarte prost, favorizând infracţionalitatea şi afectând grav siguranţa cetăţenilor şi a comunităţii!

  Că tot sunt discuţii aprinse despre salarizare, ştie cineva câţi bani se risipesc pe veniturile încasate de acei poliţişti incompetenţi, neprofesionişti, habarnişti, delăsători, piloşi, unii dintre ei transformaţi în infractori periculoşi?
  .In acest sens,ce face politia municipală Slatina?Vedeti cazul „Vacanța”….
  Oare politistii să nu isi cunoască obligatiile si îndatoririle pe care le au ca slujbași ai statului român,respectiv de functionari publici?Patrularea polițiștilor prin cartiere lipseste cu desavarsire..
  Oare sa cunoasca polițistul principale sarcini ale poliției ?

  a) asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice în societate;
  b) protecția și respectarea libertăților și drepturilor fundamentale ale omului;
  c) combaterea criminalității;
  d) acordarea asistenței și serviciilor populației în conformitate cu legislația în vigoare.
  Asadar,inainte de a venii cu pretenții pentru grade profesionale si salarizare Politia Romana incepand de la ministru pana la ultimul functionar public ,fie ca ninge,fie ca ploua,fie ca este soare, este obligat sa isi faca datoria ,respectiv să fie in stradă in slujba cetățeanului.
  Declaraţiile actualului ministru de Interne, Carmen Dan, precum că poliţiştii erau „mult mai motivaţi să stea acasă decât să vină la serviciu“, pot duce la multe concluzii.

 2. Mafiot italian, despre poliţiştii români: „Dacă vreunul din ăştia se apropie, iei 500 de lei şi-i dai în mână, iar el face 10 metri înapoi“

 3. Ma faceți sa rad, are 12 ani in politie, a ajuns comisar sef si e numit inspector-sef dar nu a prins un hot.
  Merituos omul…din păcate nu este singurul. Eu ma pregatesc sa emigrez, este ultima soluție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here