Cezieni-Olt,câștigătorii Trofeului celei de a 49-a ediții a Festivalului Internațional de Folclor “Călușul Românesc “

0
768

S-a încheiat și cea de a 49-a ediție  a Festivalului Internaţional de Folclor „Căluşul Românesc,  desfășurată la Caracal. Timp de trei zile Minicipiul din Câmpia Romanațiului s-a aflat în sărbătoare. O sărbătoare a dansului și portului popular authentic,  la care şi-au adus contribuţia cete de căluşari   din vechi vetre călușerești  ale țării(Olt, Arges, Dolj, Sibiu, Alba), dar și invitați din afara țării;Ansamblul Mladost din Bulgaria, Ansamblul PAULITEIROS DE PÓVOA din Portugalia  și Grupul artistic din Bialograd –Polonia.

Preţ de trei zile Caracalul a fost Capitala  celui mai dinamic şi mai spectaculos dans al folclorului  românesc ,Căluşul. După o paradă a portului popular desfăşurată cu alai pe stăzile municipiului ,la care au participat toate cetele de căluşari şi Ansamblurile invitate în Festival,după primirea acestora pe platoul din faţa Primăriei de către oficialitățile locale , au urmat trei seri în care cetele de căluşari s-au întrecut în intensitatea  focului dansului căluşeresc cu măiestriea şi spectaculozitatea  specifice fiecărei formații.

Duminică dimineaţa, conducătorii cetelor de căluşari şi ai Ansamblurilor invitate, au fost primiti în sala de Consiliu a Primăriei de către  Liviu Radu-primarul localității. Au fost schimbate impresii, s-a vorbit despre importanța păstrării și perpetuării tradițiilor populare și a jocului călușeresc, au fost felicitați organizatorii Festivalului , au fost făcute promisiuni referitor la bugetarea Festivalului(care anul acesta a avut la dispoziție un buget mai auster față de anul trecut), după care într-o atmosferă destinsă, prietenească, s-a trecut la tradiționalul schimb de cadouri.

Ultima seară a Festivalului, poate şi cea mai importantă, pentru cetele de căluşari, dar şi pentru publicul spectator (care a umplut până la refuz sala Teatrului de vară), a fost una, cum era și de așteptat, spectaculoasă,  maratonul căluşeresc prelungindu-se până aproape de miezul nopţii.

A urmat Gala Laureaţilor – ediția 49  a Festivalului Internațional de Folclor“Călușul românesc”

Trofeul Festivalului – Formația de călușari “Ghiocelul”din Cezieni –Olt (vătaf Teodor Țenea)

Secțiunea : Prelucrare

Locul 1 – Grădinile
Locul 2 – Osica de Jos
Locul 3 – Costești
Mențiune – Dobrun

Secțiunea: Obicei

Locul 1 – Frăncesti
Locul 2 – Oporelu
Locul 3 – Giurgița
Mențiune – Crăciunei

Premii speciale:  Rășinari, Almașu-Mare, Sârbii Măgura, Caracal

Au fost trei zile în care bucuria dansului căluşeresc, a portului şi tradiţiilor populare, a învăluit urbea din inima Câmpiei Romanaţiului, , trei zile care    ne-au reamintit faptul că tradiţia şi rădăcinile folclorului românesc sunt puternic ancorate în glia străbună și că nimic nu este pierdut.

Felicitări câştigătorilor! Felicitări şi organizatorilor, Centrului Cultural Municipal Caracal care s-a descurcat cu Brio de greaua dar frumoasa misiune pe care a avut-o !

Trei zile încărcate și pentru oficialitățile locale caracalene,  care au avut și vizitatori de seamă din afară țării,  delegațiie oficile din Montana –Bulgaria și Bialograd –Polonia, orașe înfrățite cu localitatea.

Doru Tudor