Slatina, capitala călușului românesc

7
1112

După vizitele realizate la Inspectoratul Școlar și la Primăria Municipiului Slatina, călușarii însoțiți de dansatori și tarafuri au poposit și pe platforma din fața Consiliului Județean. Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt și Virgil Delureanu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt și au primit musafirii cu brațele deschise, declarându-se fericiți că ediția aniversară a evenimentului are loc chiar în Anul Centenarului Marii Uniri.

În încheierea festivității, Marius Oprescu a ținut să mulțumească călușarilor și dansatorilor: „Cu toţii suntem martori la un eveniment important. De Rusalii, o dată pe an, Slatina se transformă în capitala Căluşului Românesc. Ediţia din acest an este cu atât mai importantă pentru că aniversăm atât 20 de ani de căluş, la Slatina, dar avem şi 100 de ani de la Marea Unire. Cu toţii, suntem bucuroşi să vedem atâţia copii şi tineri care duc mai departe cu pasiune dansul popular românesc. Felicit organizatorii, încă o dată, urez mult succes participanţilor şi să avem la cât mai multe ediţii”.

Concursul Național al Copiilor ”Călușul Românesc”, ediția a XX-a, va avea deschiderea oficială, miercuri,30 mai, pe Esplanada Slatinei, cu începere de la ora 19:00.

7 COMENTARII

 1. Orice manifestare social,cultural-artistica din municipiul Slatina este prilej pentru gasca PSD sa isi faca propaganda electorala cu speranța ca vor vota cu ei din nou fraierii de tarani…
  Daca maine se descopera pe meleagurile Oltului sfintele moaște ale un sfânt,atunci să vezi ca primii sunt toti parvenitii din PSD ,pe care nu-i vezi cu anii prin Biserica lui Hristos,cum se vor înghesui să pupe sfintele moaște și să se inchine la icoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos si a Maicii Domnului.

 2. Nu se vede nimic altceva decat campania electorală a PSD-ului exploatand imaginea si talentul unor copii…
  De fapt aceasta manifestare cultural artistica nu este decat un instrument de propagandă demagogică, folosit pentru manipularea maselor.Adica se vrea ca prostimea sa voteze in necunoștință de cauza,respectiv fara ca PSD sa vina in fata electoratului cu un program concret si coerent care sa aibe la baza principiile unei doctrine politice sociale de stanga.

 3. Cinste conducerii CJ Olt, in special d-lui Presedinte Marius Oprescu! Cu atatea probleme pe cap, dansul gaseste timp sa se ocupe si de activitati de suflet. Trebuie sa fii tare rautacios sa nu vezi realitatea si sa jignesti niste oameni care se gandesc si la binele oamenilor, in vremurile astea grele.

 4. Vai,ce sa spun,domnul preș are probleme mari pe cap….De fapt tot acest spectacol omagial pentru PSD nu este decat paine si circ…Panem et circenses (lat. “Pâine si circ”)

  Expresia este întâlnita în Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, când plebeilor nemultumiti li se ofereau spectacole de circ, la sfârsitul carora primeau gratuit alimente. In sens general, a oferi pâine si circ înseamna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.
  Dupa 2000 de ani in republica română avem aceleasi apucături si năravuri precum cei din Roma republicana.D-aia regiunea Olteniei este cea mai saraca…

 5. Cateva mii de copii si tineri au participat, joi, la un festival de dansuri populare care a avut loc pe esplanada din Slatina.

  Imbracati in costume populare, copiii au asteptat ore intregi pentru a putea sa-si prezinte momentul artistic. Mai mult, organizatorii au omis sa aduca toalete, relateaza Digi 24. La evenimentul organizat de inspectoratele scolare din 18 judete ale tarii si de Palatul Copiilor din Slatina au participat 5.000 de copii, insotiti de parinti si de profesori.

  „Noi la aceste manifestari, de regula, ne intalnim pentru ca sunt manifestari organizate de Ministerul Educatiei, de cluburile copiilor, de regula sunt copii. Nu ne putem bate joc de ei”, a spus Valentin Rau, profesor coregraf din Botosani.

  Organizatorii nu au considerat, insa, absenta toaletelor o chestiune demna de a fi adusa in discutie.

  „Eu ma gandeam ca, dupa un asemenea eveniment, toaletele nu cred ca trebuie sa intre in discutia noastra. Ma gandeam ca intrebarea asta n-o sa mi-o puneti. Dar daca dumneavoastra, dupa un moment atat de patriotic, ma intrebati de toaletele de pe esplanada…”, a Ilie Braileanu, director al Palatului Copiilor Slatina.

  In ce priveste manifestarea, miscarile sincron, sute de copii pusi sa astepte in caldura pentru a executa momente artistice aduc aminte periculos de mult cu manifestarile de dinainte de 1989. „Capul sus, disciplina, zambet”, le cere, la un moment dat, un insotitor copiilor.

  De ce? Chiar asta vor copiii, asta ii face sa se simta bine sau este doar o ambitie a unor adulti de a bifa actiuni care le dau senzatia de detinere a puterii? Care se intorc in zona lor de confort, de dinainte de 1989, cu pretul sacrificarii unei noi generatii, pe care nimeni nu o intreaba ce-i place si ce vrea.”
  Sursa;Ziare.Com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here