PMP Olt – în căutarea timpului pierdut

0
676

Da, se poate spune că PMP Olt, de fapt întreg acest partid, se află în căutarea timpului pierdut, după ce o bună perioadă a stat într-un fel de expectativă, într-o speranţă mereu amânată, de fuziune cu UNPR. Acestei perioade i-a pus capăt Comitetul Naţional PMP care, întrunit în iarna trecută la Sinaia, a decis să dea mână liberă organizaţiilor judeţene în a-şi numi preşedinţi interimari proprii acolo unde preşedinţia era deţinută de reprezentanţi ai UNPR. Astfel se consfinţea divorţul politic de formaţiunea căzutului rău de pe scena politică – Gabriel Oprea. Mai mult, înaintea recentei şedinţe, din 22 mai, a Consiliului Executiv Naţional, preşedintele Traian Băsescu a propus ca primul punct pe ordinea de zi a apropiatului Congres PMP să fie denunţarea fuziunii cu UNPR.

După şedinţa de la Sinaia, Colegiul Naţional PMP, forul central al partidului, în şedinţa din 3 februarie, a decis ca preşedinte interimar la PMP Olt să fie Vanina Badea, viceprimăriţa de la Balş. Având ca obiectiv reorganizarea filialei şi pregătirea alegerilor interne, Vanina Badea s-a pus imedit pe treabă. Bineînţeles, încă din start a trebuit să înfrunte pretenţiile altor căzuţi rău de pe scena politică – de data asta o scenă mai mică, cea din Olt. S-a încercat, adică, revenirea în faţă a lui Marin Bobeş, care a crezut că o să-i meargă la fel ca atunci când a reuşit înlăturarea de la conducerea PMP Olt a unui om de valoarea lui Marian Vasile, primarul de la Studina. Cu Vanina Badea, din fericire pentru acest partid, nu i-a mers. Şi mă exprim aşa deoarece timpul a arătat că liderii centrali ai PMP nu s-au înşelat atunci când s-au orientat spre primăriţa din Balş. În numai trei luni de zile, partidul a crescut, organizaţiile locale s-au întărit cu noi membri şi, de unde se credea că, la Olt, PMP este în comă, iată că s-a trezit şi o porneşte acum pe un drum nou, cu o conducere nouă, statutar si democratic aleasă în Conferinţa judeţeană din 26 mai.

Lucrările Conferinţei Judeţene PMP s-au desfăşurat în sala Consiliului Judeţean, reunind 230 de membri, din 250 convocaţi. Din partea conducerii centrale a partidului a participat Gabriela Dobrotă, vicepreşedinte şi coordonator PMP pe Oltenia-vest, precum şi deputatul PMP, Doru-Petrişor Coliu. Au fost prezenţi, alături de popularii olteni, şi alţi preşedinţi de organizaţii judeţene, dar şi Liviu Voiculescu, preşedintele PNL Olt. În cuvântul său de salut, Liviu Voiculescu a ţinut să sublinieze că PNL şi PMP fac parte din familia partidelor de dreapta, politica lor este comună, de dreapta, şi au în faţă un adversar comun: PSD care, împreună cu ALDE, formează o alianţă politică aservită propriilor interese. În final, şi-a exprimat speranţa că viitoarea colaborare politică dintre PNL şi PMP ve fi cel puţin la nivelul aceleia care există în prezent la Balş şi Studina, cu primari liberali şi viceprimari PMP-işti.

Acum, chiar nu ştim cum se împacă această declaraţie a liderului liberal oltean cu cea a liderului liberal naţional, Ludovic Orban. După ce, la Baia Mare, Traian Băsescu a lansat chemarea la unitate a tuturor forţelor politice de dreapta, în 25 mai, într-o conferinţă de presă la Timişoara, Ludovic Orban s-a exprimat cât se poate de categoric în această problemă: „Simpatizanţii liberali îl resping pe Traian Băsescu în proporţie de 80%. Pentru noi, orice atingere de Traian Băsescu nu face decât să ne îndepărteze cetăţenii. Pentru Traian Băsescu cel mai bine ar fi să se ducă să scrie cărţi, să ţină conferinţe, să lase politica activă. A fost 10 ani preşedinte, a avut toată puterea să îşi realizeze proiectele pe care vrea să le realizeze. Ceea ce face el acum nu face altceva decât să facă rău oricărei forţe care se luptă cu adevărat cu PSD”. O fi citit şi Liviu Voiculescu această declaraţie? Dacă da, îl felicităm pentru că a avut curajul să-şi exprime o opinie diferită de ce a a şefului său politic. În fond, ce este rău în chemarea la unitate a dreptei? Tot Traian Băsescu, într-o emisiune la B1TV, declarase: „Trebuie o mare alianţă pe dreapta în care să intre toate partidele parlamentare şi cele neparlamentare care au două-trei procente. De exemplu, platforma lui Cioloş. Altfel, lăsăm PSD-ul la guvernare încă un mandat”. Că n-o fi Băsescu „cel mai bun promotor al unei astfel de idei”, cum zice Orban, cu siguranţă unitatea dreptei este absolut necesară dacă se vrea o Opoziţie puternică, în stare să stea în faţa „elefantului” PSD, cu şanse de a nu fi strivită. O necesitate pe carea exprimat-o şi deputatul Doru-Petrişor Coliu, la Conferinţa Judeţeană a PMP Olt: „Noi trebuie să fim uniţi cu liberalii, în pofida a ceea ce, uneori, Ludovic Orban mai spune câte ceva” – lucruri trăsnite, a lăsat să se înţeleagă deputatul.

Odată cu alegerea d-nei Vanina Badea în funcţia de preşedinte PMP Olt, s-a pus capăt unei lungi perioade de provizorat, cu o succesiune de 5 preşedinţi interimari. Acum, partidul este într-o cursă contra cronometru, pentru câştigarea unui loc cât mai credibil în conştiinţa electoratului oltean, o cursă pe care d-na Vanina Badea este sigură că o va câştiga. Reamintindu-le celor prezenţi că sunt înrolaţi în armata lui Traian Băsescu, le-a cerut tuturor să aibă curajul soldatului care pleacă la război, dar un curaj bine calculat, căci „PMP Olt nu are nevoie de paşi grăbiţi, de acte derulate forţat. Are nevoie de fapte bine gândite, de minţi luminate, lucide şi deschise la nou”. Ca prim-vicepreşedinte a fost ales Cristian Bârlădeanu, iar Chiriţă Camelia a fost aleasă ca secretar general. Secretar general adjunct a fost ales Alecsandru Turcin, conducerea organizaţiei fiind completată cu 7 vice-preşedinţi, 7 secretari executivi şi 1 trezorier. A mai fost aleasă o Comisie de arbitraj şi integritate, formată din 5 membri şi o Comisie de cenzori, din 3 membri.

Succes, PMP Olt!