Centura de ocolire a Caracalului este gata. Directorul SDN Slatina, Adrian Motorga, despre recepția lucrării: „Comisia va merge pe jos aproximativ 10 kilometri ca să vadă lucrările. Recepția asta care poate să dureze două-trei zile poate să fie finală sau nu”

0
1709

Centura de ocolirea a Caracalului, lucrare începută de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în urmă cu șapte ani, mai precis în 2011, va fi în sfârșit recepționată. Evenimentul prilejuit de finalizarea lucrărilor va avea loc joi, 24 mai, de la ora 10.00.

La eveniment, pe lângă reprezentanții firmei care au realizat lucrarea, firma italiană S.E.C.O.L. (Societa Edile Costruzioni e Lavori S.p.A) și cei ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova și ai Secției Drumuri Naționale (SDN) Slatina și-au anunțat prezența parlamentari olteni, dar și oficialități locale în frunte cu primarul municipiului Caracal, Liviu Radu și viceprimarul Octavian Stănescu.

Practic, verificarea propriu-zisă a lucrării va începe de miercuri noaptea susține directorul SDN Slatina, Adrian Motorga, urmând ca joi membri comisiei de recepție să parcurgă pe jos cei aproximativ 10 kilometri, pe cât se întinde Centura ocolitoare a Caracalului. În funcție de constatările făcute la fața locului comisia urmează să decidă daca va deschide traficul în aceeași zi sau peste câteva zile. Cert este că o primă evaluare a lucrării (prerecepție) a fost făcută de specialiști care se așteaptă joi să nu descopere probleme majore care ar putea să amâne receptia finală a lucrării.  Recepționare lucrărilor se face de către o comisie în care sunt și eu membru. Din comisie fac parte reprezentanți  de la Companie, de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova și de la SDN Slatina. De la SDN sunt eu și dirigintele Ciobanu. Noi începem recepția din noaptea aceasta (n.r.miercuri seara) deci la ora 20.00 facem recepția de noapte. Joi dimineața, la ora 10.00 facem recepția de zi, dar nu suntem siguri că o vom termina mâine. Recepția asta care poate să dureze două-trei zile, depinde ce găsim pe acolo, poate să fie finală sau nu. Depinde ce spun membri comisiei. Noi deocamdată verificăm lucrările pe care le-a efectuat firma constructoare. Acest raport al nostru se duce la companie. El trebuie aprobat de șefii ierarhici și abia atunci putem spune că a fost sau nu a fost recepționată lucrarea. Asta este procedura. Eu nu știu de niciun eveniment joi și cine l-a convocat. Recepția este făcută de o comisie. Comisia analizează documentele și merge pe jos aproximativ 10 kilometri ca să vadă lucrările și ca să mergi pe jos 10 kilometri la 30 de grade Celsius nu știu dacă este așa simplu. Eu nu știu ce se înțelege prin această recepție de către alți. Eu știu ce trebuie să fac eu. Eu nu știu dacă va trece sau nu va trece. Poate să treacă recepția, dacă sunt probleme minore sau deloc, sau să nu treacă recepția, dacă descoperim altceva. Au fost făcute prerecepții, nu sunt mari probleme, dar nu poți să știi că suntem mai mulți în comisie, vreo nouă-zece persoane. Decizia de deschidere a traficului poate fi luată imediat după recepție sau poate să mai întârzie. Deci nu este decizia noastră. Este decizia Companiei. Noi sperăm că dacă trece recepția să se deschidă traficul cât mai repede. Atunci nu sunt motive de amânare. Numai să nu fie ceva probleme. Vedem mâine, a declarat Adrian Motorga, directorul SDN Slatina.

Iniţial, contractul privind „Construcţia Variantei de Ocolire a Municipiului Caracal” a fost încheiat între Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) şi Romstrade, firmă controlată de Nelu Iordache, la sfârșitul lui ianuarie 2011. Lucrările au început pe 4 mai, dar contractul a fost reziliat după un an și opt luni din cauza ritmului scăzut de derulare a lucrărilor. De abia în 2014, contractul de lucrări a fost atribuit prin licitaţie deschisă firmei italiene S.E.C.O.L. – Societa Edile Costruzioni e Lavori S.p.A., care a realizat această lucrare. Contractul pentru construcţia variantei de ocolire a municipiului Caracal are o valoare de 44.472.173,75 lei, fără TVA.

Ilie Bîzoi