Fostul senator de Olt Dan Șova, achitat în dosarul „Turceni-Rovinari”

0
270

După cum se știe, joi, 10 mai 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat pe fostul premier Victor Ponta și pe fostul ministru și secretar de Olt Dan Șova, în dosarul ”Turceni-Rovinari”.

Interesant este că instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă a dosarului, adică procesul privind recuperarea prejudiciului şi a menţinut sechestrele din dosar, inclusiv la Ponta şi Şova.

Sentința nu este definitivă, va fi atacată cu apel de către Parchet.

În exclusivitate pentru cititorii ziarului ”Gazeta Oltului”, Dan Șova a ținut să precizeze următoarele: ”Nu vreau să comentez nimic pe marginea acestui subiect, voi face completările necesare la momentul potrivit”.

Cine sunt judecătorii din complet. Judecătoarele ICCJ Ioana Ilie, Ioana Bogdan şi Lavinia Lefterache au pronunţat sentinţa. În sistem, ele sunt cunoscute ca fiind bine pregătite şi în afara oricărui dubiu. În plus, Ioana Bogdan a făcut parte din celebrul complet “negru”, alături de judecătorul Ionuţ Matei, care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase în procesul Trofeul calităţii. Acea decizie “a spart gheaţa” condamnărilor de gulere albe la Înalta Curte.

Acuzaţiile. Foştii directori ai Complexurilor energetice sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Ei ar fi produs un prejudiciu de 5,6 milioane de euro în dauna companiilor de stat. Potrivit DNA, directorii ar fi încheiat ilegal contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură Şova şi asociaţii. Ar fi suplimentat valoarea contractelor prin acte adiţionale acordate prin încredinţare directă şi ar fi introdus plata unor comisioane de succes, deşi părţile din litigiu ajunseseră la o înţelegere. Apoi, directorii ar fi plătit datoriile pentru care s-au judecat sau ar fi renunţat la ele.

Şova i-ar fi dat lui Ponta un comision. Directorii i-au dat lui Şova – susţin procurorii – 1 milion de euro (la cursul de la vremea respectivă) ca să reprezinte complexurile în procesele cu societatea “Închiderea şi conservarea minelor” şi cu Electrica. Şova ar fi primit dublu sau chiar triplu faţă de juriştii angajaţi ai complexurilor, care ar fi muncit de 10 ori mai mult în procese cu grad de dificultate similar.

La rândul său, Şova i-ar fi dat lui Ponta – sub forma mascată a unui contract de asistenţă juridică – un comision din milionul de euro primit de la Turceni – Rovinari: aproape 60.000 de euro, bani primiţi lunar şi sub forma achitării leasing-ului pentru două maşini folosite de Ponta şi cumnatul lui, Iulian Herţanu. “Sumele primite de inculpatul Ponta Victor-Viorel au reprezentat în realitate bonificarea acestuia în considerarea rolului avut în încheierea şi derularea contractelor de asistenţă juridică a SCA „Şova şi Asociaţii” cu cele două complexuri energetice”, arată procurorul de caz Jean Uncheşelu în rechizitoriu.

De ce au fost achitaţi Ponta şi Şova. Instanţa nu a motivat încă decizia, aşa că nu avem cum să ştim cu exactitate raționamentul juridic al judecătoarelor. Însă din minuta sentinţei pot fi trase anumite concluzii. Avocata Elenina Nicuţ a ajutat G4media.ro să traducă sentinţa de azi, atât cât s-a putut, în condiţii de absenţă a motivării. Aşadar – a explicat avocata Nicuţ – fostul premier Victor Ponta a fost achitat din 3 motive.

Din lipsă de probe pentru cele 16 acuzaţii de fals în înscrisuri. Ponta e acuzat că ar fi falsificat 16 rapoarte de activitate care atestă că a prestat servicii de avocat în cadrul Casei de avocatură a lui Şova. În realitate, susţin procurorii, Ponta nu ar fi prestat nimic, ci doar ar fi încasat banii, adică comisionul pentru că l-ar fi ajutat pe Şova să obţină contracte de la Complexurile energetice.