Atenție la căpușe

2
320

Odată cu venirea primăverii şi încălzirea vremii, căpușele încep să apară. Până în momentul de față, 71 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina (56) și la Spitalul Municipal din Caracal (15), prezentând înțepături de căpușe.

Medicii recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne verificăm minuțios, ca nu cumva să avem căpuşe sub piele. Deși nu sunt dureroase, înțepăturile de căpușe sunt foarte periculoase. Specialiştii ne recomandă să cerem ajutorul medicilor şi nici într-un caz să încercăm să scoatem singuri căpuşele de sub piele.

Boli transmise de căpuşă

Babesioza este o boală provocată de un parazit ce infectează şi distruge eritrocitele (celulele roşii ale sângelui). Ca şi simptome, cel mai des se întâlnesc cele tipice unei răceli (febră, dureri musculare, senzaţie de oboseală continuă). Nu există vaccin împotriva acestei boli, dar se tratează cu antibiotice.

Boala Lyme (numită şi borelioza Lyme) este cauzată de o bacterie. Căpuşele se infectează hrănindu-se cu insecte ce au sângele infectat de bacterie. Simptomele tipice includ febră, dureri de cap, oboseală şi o erupţie caracteristică la nivelul pielii. Această erupție apare la aproximativ 60-80% dintre persoanele infectate, pornind de la nivelul muşcăturii. Erupţia apare în decurs de 3-30 de zile de la muşcătură. O particularitate a erupţiei este aceea că se răspândeşte în câteva zile.

Nu există vaccin nici pentru această boală, dar se poate trata, ca şi babesioza, cu ajutorul antibioticelor. Netratată, aceasta se răspândeşte la nivelul inimii şi a sistemului nervos central. Cea mai bună metodă de prevenire a bolii Lyme este aceea de a îndepărta cât mai repede cu putinţă căpuşa.

Encefalita transmisă de căpuşă este o infecţie virală. Boala se manifestă la nivelul sistemului nervos central. Se asociază cu simptome precum febră, dureri de cap, ameţeli, dureri ale articulaţiilor. Apar simptome neurologice ce implică meningita (inflamarea foiţelor ce învelesc şi protejează creierul şi măduva spinării) sau encefalita (inflamaţia creierului).

Febra hemoragică de Crimeea-Congo este tot o boală virală. Se caracterizează prin temperatură ridicată, ameţeală, sensibilitate anormală la lumină, durere abdominală şi stare de greaţă. Boala prezintă episoade de febră recurente, adesea însoţite de dureri de cap, dureri musculare şi articulare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here