A murit Dinu C. Giurescu. Istoricul avea 91 de ani

1
159
Conferinta de presa organizata de Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala -Niste Tarani- si Philip Morris Romania prilejuita de acordarea burselor de studiu pe anul 2005-2006 celor mai merituosi studenti din mediul rural. In imagine: academicianul Dinu Giurescu.

Născut pe 15 februarie 1927, în Bucureşti, Dinu C. Giurescu a fost politician român, deputat în Parlamentul României şi vicepreşedinte al Partidului Conservator.

A fost fiul lui Constantin C. Giurescu şi nepotul lui Constantin Giurescu.

Licenţiat al Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, în 1950, a obţinut în 1968 titlul ştiinţific de doctor în istorie.

A fost profesor la Universitatea de Artă, Secţia Istoria şi Teoria Artei-Muzeografie, în perioada 1968 – 1987 şi preşedinte al părţii române în Comisia româno-bulgară de istorie (1979 – 1985 şi din 1991).

A fost profesor la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Istorie, între anii 1990 – 1997.

A fost membru titular al Academiei Române din 2001 şi membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române.

În aprilie 2014 a devenit vicepreşedinte al Academiei Române, funcţie pe care a deţinut-o un an.

Printre lucrările pe care le-a scris se numără „Anatefterul. Condica de porunci a vistieriei lui Constantin Brâncoveanu”, Studii şi Materiale de Istorie Medie; „Istoria ilustrată a românilor” (1981), în colaborare cu Constantin C. Giurescu, „România în al doilea război mondial” (1999); „Cade Cortina de Fier -România 1947” (2002) etc.

M-a întristat vestea plecării dintre noi a istoricului și academicianului Dinu C. Giurescu. A plecat un om de cultură de o valoare excepțională, un mare patriot care  și-a dedicat viața cu onestitate și credință României. Să prețuim îndemnul domniei sale de a rămâne uniți ca neam și să transmitem mai departe generațiilor viitoare iubirea față de țară.

Transmit condoleanțe familiei îndoliate!” a precizat premierul Viorica Dăncilă.

1 COMENTARIU

  1. Un mare boier. Un episod fericit, printre atatea altele nefericite s-a petrecut in familia Giurescu atunci cand Constantin C Giurescu fusese eliberat din inchisoare. Fara veste despre profesor pe perioada detentiei, acum starea de fericire este detaliata de autor pe pp 209 – 210. Eliberat, istoricului Giurescu i se fixase domiciliul obligatoriu in satul Mazareni, raionul Braila. Emotionant este dialogul de revedere pe care autorul il reproduce: “ Mama: Sa stii ca am pierdut tot, nu mai avem nimic”. Tata: “ Sunteti sanatosi? Dar Mona; Dan”. Cand a auzit ca suntem bine, a adaugat: “ E in regula, cat timp esti sanatos, multe se pot face”. Un mare OM.Dumnezeu sa-l pomenească in ceata celor Drepți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here