Olt: Produse alimentare oprite de la comercializare de Protecția Consumatorilor

0
428

Nereguli cu duiumul în domeniul alimentației publice în perioada Sărbătorilor Pascale. Asta au constatat comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Olt în urma controalelor efectuate la comercianții de  peşte, carne, ouă sau produse de panificație.

Reprezentanții CJPC Olt au efectuat o serie de controale în magazinele alimentare, pieţe şi târguri, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice Sărbătorilor Pascale. Potrivit comisarului șef adjunct al CJPC Olt, Angelica Filotie, în urma verificărilor au fost constate numeroase abateri, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 30.000 RON. De asemenea, au fost oprite de la comercializare produse cu termenul de valabilitate depășit care ar fi putut pune în pericol sănătatea oamenilor.

Astfel, în cadrul unui control tematic care a vizat respectarea prevederilor legale la modul de etichetare, publicitate și comercializare a peștelui și preparatelor din pește preambalate și conservelor de pește au fost controlați 10 operatori economici. La șapte dintre aceștia s-au constatat deficiențe de la legislația în domeniul protecției consumatorilor, fiind sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 8.400 RON. Ca urmare, pentru comercializarea peștelui  congelat vrac  care se cântarea pe balanțe electronice ale căror informații nu erau clare și vizibile pentru consumatori, au fost sancționați doi operatori economici cu amendă în valoare totală de 400 lei, iar pentru neafișarea la loc vizibil a certificatelor de înregistrare la registrul comerțului din care sa reiasă obiectele de activitate cinci operatori economici au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 8.000 lei.

Un alt control tematic a vizat respectarea prevederilor legale , conformitatea și modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, tablete și figurine pe bază de cacao și grăsimi vegetale, produse de patiserie, cozonac, pască și vin). În acest sens, au fost verificați 34 de operatori, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale din care 10 amenzi în valoare totală de 24.200 lei și patru avertismente. Potrivit șefei CJPC Olt, Angelica Filotie , abaterile constatate se referă la: comercializarea de produse fără etichete, elemente de identificare și caracterizare și cu termenul limită de consum depășit ( fiind oprite definitiv de la comercializare); depozitarea necorespunzătoare a produselor, acestea fiind păstrate la temperatura camerei și nu la cea impusă de producător ;  neafișarea  la loc vizibil  a certificatelor de înregistrare la registrul comerțului din care sa reiasă obiectul de activitate și neutilizarea la cântărirea produselor comercializate în vrac a unui mijloc de măsură și control pentru care informațiile furnizate de aparatele de măsură sa fie clare și vizibile pentru consumatori.

Ilie Bîzoi