Patroni din Olt, sancționați pentru dosirea locurilor de muncă

0
312

Nu mai puțin de șase angajatori olteni au fost sancţionaţi  de către inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, în primele trei luni, pentru că nu au făcut publice locurile de muncă vacante sau nu au comunicat Agenţiei ocuparea acestora.

În ciuda avertismentelor şi sancţiunilor aplicate în urma controalelor desfăşurate periodic de reprezentanţii AJOFM Olt, încă mai există angajatori care nu fac publice locurile de muncă vacante. Din totalul angajatorilor verificaţi, în primul trimestru al anului, șase nu respectau legislaţia privind comunicarea la AJOFM a locurilor de muncă vacante sau ocuparea acestora.

Potrivit legislaţiei, angajatorul este obligat ca în termen de cinci zile de la vacantarea postului să anunţe agenţia, respectiv la o zi de la data ocupării acestuia, în condiţiile legii.

„În primele trei luni ale anului șase angajatori din județ au fost sancționați cu avertisment pentru necomunicarea situației privind locurile de muncă vacante și ocuparea acestora”, a precizat Elena Iordache, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Olt.

Inspectorii nu au aplicat amenzi angajatorilor care au încălcat legislaţia, în primul rând pentru că aceştia se aflau la prima abatere, iar în al doilea rând din dorinţa de a nu descuraja încadrarea pe piaţa muncii.

Mediatizarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante prin orice alte mijloace de tipul mass-media, afişare la sediul unităţii sau pe site-uri nu exonerează firmele respective de obligaţia de a anunţa posturile disponibile la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Pentru nerespectarea prevederilor articolului 10 din Legea 76/2002, privitoare la necomunicarea locurilor de muncă vacante pe care le-au avut sau neanunţarea în termen de o zi de la data ocupării acestora, 24 de agenţi economici au fost sancţionaţi, în cursul anului 2017, din care 22 cu avertisment și doi cu amendă în valoare de 3.000 de lei, fiecare, amenzi care au fost achitate în 48 de ore. În ultimii patru ani, peste 150 de angajatori din judeţul Olt au fost sancţionaţi pentru încălcarea legislaţiei.

Ilie Bîzoi