Simpozionului Naţional „Eugen Ionescu – prima sută de ani”

1
90

Joi, 29 martie 2018, începând cu ora 16:00, la Casa Corpului Didactic Olt va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Simpozionului Naţional „Eugen Ionescu – prima sută de ani”, înscris în ”Calendarul Activităților Culturale și Metodice al Casei Corpului Didactic Olt pentru anul școlar 2017-2018”. Acest simpozion face parte din seria manifestărilor culturale dedicate Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită în fiecare an la 27 martie, fiind totodată și un omagiu adus lui Eugen Ionescu, a cărui trecere în neființă s-a petrecut pe 28 martie 1994 la Paris.

Evenimentul Național „Eugen Ionescu – Prima sută de ani” este organizat de Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu” în parteneriat cu instituţii cultural-educative din judeţul Olt: Casa Corpului Didactic Olt, Societatea Culturală „Eugen Ionescu” Slatina, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Cultural Olt, Biblioteca Judeţeană Olt „Ion Minulescu”, Muzeul Judeţean Olt, Club Soroptimist Internaţional Slatina.

Simpozionul cuprinde două secţiuni de comunicări ştiinţifice pentru cadrele didactice și publicul adult: ”Viaţa şi opera lui Eugen Ionescu” şi ”Teatrul în şcoala românească (metode şi tehnici de promovare a teatrului ca activitate extraşcolară)”. În calendarul evenimentului este și o activitate de tip Workshop pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu” Slatina intitulată „De la real la imaginar şi viceversa” care se va desfăşura în aceeaşi zi, începând cu ora 11:30, la Biblioteca Judeţeană Olt „Ion Minulescu” în Sala de lectură. În cadrul acestei activităţi elevii vor descoperi lumea minunată a teatrului şi vor juca diferite roluri: actori, regizori, scenografi, costumieri, ingineri de sunet etc.

1 COMENTARIU

  1. .”Eugen Ionescu s-a născut pe 26 noiembrie 1909 la Slatina, judeţul Olt. Mama lui, Marie-Thérèse, născută Ipcar, era fiica unui inginer francez care lucra în România. Tatăl, tot Eugen Ionescu, era avocat de meserie, însă a avut de-a lungul vieţii nenumărate funcţii publice, fiind în 1909, pentru câteva luni, subprefect al judeţului Olt. În anul 1911, când viitorul scriitor avea mai puţin de 2 ani, familia se mută la Paris, unde tatăl şi-a continuat studiile la Facultatea de Drept. Între timp, familia Ionescu avea să se mărească: au venit pe lume încă doi copii, Marilina şi Mircea, acesta din urmă fiind răpus de meningită la numai 18 luni.

    În 1916, anul în care România intră în Primul Război Mondial, alături de Antantă (Franţa, Anglia şi Rusia), împotriva Puterilor Centrale (Germania şi Austro-Ungaria), tatăl se reîntoarce la Bucureşti şi se înrolează în armată, lăsându-i pe Marie-Thérèse şi pe micuţii Eugen şi Marilina să se descurce singuri la Paris. Astfel, relaţiile dintre copilul Eugen şi mama lui deveneau foarte strânse, creându-se o dependenţă care va face despărţirea din 1922 şi mai greu de suportat.

    Într-un text scris cu câteva luni înainte de a muri, considerat testamentul spiritual al scriitorului, ce avea să fie publicat post-mortem în săptămânalul francez „Le Figaro Littéraire“, acesta îi mulţumeşte mamei sale pentru tot ce a făcut pentru el: „Mama, care m-a crescut, era de-o incredibilă tandreţe şi plină de umor, în ciuda faptului că unul dintre copii îi murise la o vârstă fragedă şi că fusese abandonată – după cum am povestit adesea – de soţul ei ce a lăsat-o singură în marele Paris“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here