Interviu cu Andreea Denisa Popescu, câştigătoarea Marelui Premiu al Festivalului Internaţional de Folclor „Filofteia Lăcătuşu”

0
312

La doar 11 ani, slătineanca Andreea Denisa Popescu se poate lăuda cu o mulţime de premii obţinute în cadrul concursurilor naţionale şi internaţionale de muzică populară.  Cu toate astea, este un copil fericit care ştie să se bucure de lucrurile mărunte care-i aduc zâmbetul pe buze. Adoră să călătorească, să citească, să picteze şi chiar este atrasă de anumite aplicaţii pe internet ca orice copil de vârsta ei, care traversează era tehnologiei.

 – Pentru început, spune-ne câteva cuvinte despre tine! Cine este și cu ce ocupă tânăra Andreea Denisa Popescu?

R: Am văzul pentru prima dată lumina zilei în data de 18 mai 2007, în Slatina. În prezent, sunt elevă la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”,  în clasa a IV-a , învăţător, Carmen Cîrciumaru. Sunt un copil ambiţios, vesel şi foarte afectuos.

 – Când, cum și cine ți-a descoperit talentul vocal?

R: Provin dintr-o familie iubitoare de folclor şi de aici şi dragostea pentru cântul popular. Acest dar l-am moştenit de la bunici, vocea bunicii alinându-mi suspinele şi clipele de teama.

 – De ce ai ales să cânți muzică populară?

R: Consider că vocea este cel mai de preţ dar oferit de Dumnezeu, este un dar nativ care trebuie şlefuit cu migală, pas cu pas.

 – Cine este modelul tău din rândul interpreților de muzică populară și de ce?

R: Nu pot da numele unui singur interpret de muzică populară, deoarece sunt foarte multe nume de referinţă, ale căror cântece le ascult cu mare drag şi încerc să învăţ câte ceva de la fiecare.

 – În afară de muzică, ce pasiuni mai ai?

R: Pe lângă muzică, îmi place să călătoresc, să pictez, să citesc şi ca oricare copil îmi plac anumite aplicaţii pe internet.

 – Ce înseamnă pentru tine Marele Premiu obținut la Festivalul Internațional de Folclor ”Filofteia Lăcătușu”? Câtă muncă stă în spatele acestui trofeu?

R: Marele premiu obţinut la Festivalul Internaţional de Folclor al Copiilor „Filofteia Lăcătuşu” înseamnă pentru mine bucurie şi multa responsabilitate. Referitor la munca depusă, fără seriozitate, dăruire şi mult studiu nu se poate ajunge la performanţă.

– Ce planuri ai pentru viitor? Unde se vede tânăra Andreea Denisa Popescu peste 10 ani?

R: Pentru mine foarte importantă este şcoala unde din toamna o să trec în alt ciclu şcolar. O să continui şi activitatea mea artistica, iar peste 10 ani sper să ajung un artist profesionist, pe cele mai mari scene ale lumii.

– Care sunt persoanele care te-au susținut pe drumul muzical și dorești să le mulțumești?

R: Aici am foarte multe de spus. Primii mei paşi au început la 6 ani şi jumătate cu sprijinul doamnei profesoare Angela Rusu-Cheiţă, la Palatul Copiilor Craiova;

Dumneaei atât ca profesor cât şi ca om îi port un respect deosebit şi o voi preţui toată viaţa mea. Apoi, am cunoscut-o pe îndrăgita interpreta de muzica populara şi profesoară la Liceul de Arta Dinu Lipatti din Piteşti, Georgeta Chitoran-Orăseanu care este olteanca de-a noastră din localitatea Gircov, cea care mă modelează să ajung pe cele mai înalte culmi. Pentru mine este cea mai bună profesoara. Ţin să mulţumesc pentru susţinere doamnei Georgiana Ion, textier de excepţie, care aşterne pe hârtie versuri ce ajung la sufletul omului, dumneaei oferindu-mi două cântece, o hora şi o doina, doina cu care am obţinut Marele Premiu la Festivalul „Filofteia Lăcătuşu”. Mulţumesc domnului Iliuţă Brăileanu, director al Palatului Copiilor „Adrian Băran” care m-a susţinut la numeroase concursuri şi festivaluri. Mulţumesc domnului George Smarandache, director al Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, şi domnului Valeru Ciurea care de fiecare data la evenimentele culturale organizate de dumnealor m-au invitata pentru a încânta distinşii oaspeţi. Tot aici ţin să mulţumesc Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” pentru promovarea culturii tradiţionale, păstorit de îndrăgitul rapsod Ion Creţeanu care îmi împărtăşeşte cu drag din vasta sa experienţă. Dirijorului Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”, maestrul Cristian Dumitru omul care necondiţionat mă susţine pe acest frumos drum şi nu în ultimul rând părinţilor mei pe care îi iubesc enorm.

– Cum definești cu propriile cuvinte ”costumul popular”, dar ”cântecul”?

R: Pentru mine muzica populară cât şi portul popular reprezintă tot ce ne-au lăsat mai de preţ străbunii noştri, iar noi tinerii avem datoria să le ducem mai departe cu mândrie.

 – Ce mesaj le-ai transmite tinerilor care doresc să pășească pe drumul cântecului popular?

R: Fiind un copil nu prea sunt în măsura să transmit un mesaj, dar ceea ce pot spune este să nu ne uitam niciodată identitatea şi tradiţiile româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here