Gabriela Ancuţa – „Doamna de Porţelan” de la Primăria Icoana

0
1804

De multă vreme politica nu mai este un apanaj al bărbaţilor. Cel puţin în ultimele decenii am asistat la o adevărată ofensivă a femeilor spre funcţiile cele mai înalte din administraţia centrală şi locală a statului. Englezii au avut-o pe Margaret Thatcher, germanii încă o mai au pe Angela Merkel. Şi noi avem acum femei de toată isprava în funcţii cheie de conducere, precum Viorica Dăncilă, la conducerea guvernului României sau pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Dar şi în judeţul Olt avem o astfel de Doamnă! Este Gabriela Ancuţa, care a reuşit să convingă electoratul din comuna Icoana să o aleagă în funcţia de primar şi care a reuşit până acum să demonstreze că are calităţile necesare unei asemenea funcţii, împlinind şi chiar depăşind aşteptările.

Englezii i-au zis primei femei premier din istoria lor, Margaret Thatcher, „Doamna de Fier”, reţinând fermitatea cu care şi-a impus programul guvernamental, dar, mai ales, riposta dură pe care a dat-o argentinienilor, când au încercat să anexeze insulele Falkland (Malvine). Noi îi vom spune primăriţei din Icoana „Doamna de Porţelan”, având în vedere frumuseţea şi puritatea acestui produs al minţii umane şi, totodată, senzaţia de fragilitate pe care o degajă. În legătură cu el, chinezii aveau o vorbă: „Lutul trebuie trecut prin foc şi temperaturi înalte pentru a fi transformat în porţelan. Dar de îndată ce este porţelan, nu se mai poate transforma înapoi, în lut”. Cu alte cuvinte, lutul, materia primă de bază în fabricarea porţelanului, transformat şi purificat prin foc, devine ceva nemuritor. Într-o peşteră din China s-au descoperit vase din porţelan de acum aproape 20.000 de ani! În prezent, porţelanul se fabrică în multe locuri din lume, dar proporţia în care sunt utilizate cele trei materiale de bază, lut (caolin), feldspat şi cuarţ, este încă ţinută la secret. Iar misterul care planează în ceea ce priveşte procesul de fabricaţie este direct proporţional cu frumuseţea şi puritatea porţelanului.

De când este primăriţă în Icoana, „Doamna de Porţelan”, a asigurat cele mai bune condiţii în unităţile şcolare din comună, a reabilitat căminul cultural din satul Floru, a început amenajarea unui parc, dar, mai ales, pentru că nu a găsit aşa ceva la venirea în Primărie, a făcut proiecte pentru viitoarea dezvoltare a comunei. Dintre acestea, menţionăm: proiectul pentru reabilitarea dispensarului, cel de asfaltare a drumului dintre Floru şi comuna vecină, Şerbăneşti, ca şi a drumului din satul Ursoaia, proiectul de canalizare etc. Fără să mai privească înapoi cu mânie, la cei care, deşi au dispus de surse de finanţare, nu şi-au bătut capul să le folosească pentru dezvoltarea comunităţii, d-na primar Gabriela Ancuţa, într-un tandem de valoare cu viceprimarul Năstase Chiriţă, are privirile concentrate asupra creuzetului în care crede că a pus destul caolin, feldspat şi cuarţ, în cele mai potrivite proporţii, pentru a rezulta cel mai bun porţelan de Icoana. Vreau să spun că, transformat şi purificat la focul pasiunii pe care o pune în munca sa „Doamna de Porţelan”, prezentul comunei Icoana are toate şansele să devină ceva ce „nu se mai poate transforma înapoi, în lut”.

Schimbând subiectul discuţiei spre aspecte ale vieţii noastre politice, primăriţa din Icoana s-a exprimat categoric în sensul că, deocamdată, România nu are nici pe departe anvergura politicii externe din timpul lui Ceauşescu. Cei însărcinaţi să ne promoveze în exterior mai degrabă ne denigrează. E un adevărat dezastru cu parlamentarii noştri de la Bruxelles. Cei mai mulţi dintre ei n-au auzit de vorba sănătoasă a românului, că rufele murdare se spală în familie. Da, încă mai avem multe rufe murdare, cele mai multe rămase din toate guvernările de după 1989. În cei doi ani de când la guvernare este PSD, n-am avut timp să le spălăm pe toate. Şi nici n-am fost lăsaţi o clipă în pace. Chiar şi aşa, atacaţi din toate părţile, guvernul condus de d-na Viorica Dăncilă, nu numai că va rezista până la alegerile următoare, dar va înfăptuii şi întreg programul de guvernare, aşa cum am promis alegătorilor noştri în 2016.

În sfârşit, d-na primar şi-a exprimat opinia că următorii doi ani care urmează vor fi foarte grei, căci forţele care se opun revenirii la normalitate sunt încă puternice şi bine susţinute din exterior. Cei mai puternici duşmani ai noştri sunt în ţară. Ei vor să menţină actuala stare de lucruri, pentru că numai într-o asemenea stare, dominată de haos şi frică, impostorii pot prospera. Dar nu vor avea nicio şansă, a încheiat d-na Gabriela Ancuţa, lăsând să transpară, prin limpezimea de… porţelan a ochilor săi, razele luminoase ale optimismului şi încrederii.