Protest arădean în fața Palatului de Justiție Olt: Locuitori din Nadăș, în greva foamei

3
553

Ieri, în fața Palatului de Justiție Olt, un grup de cetățeni din localitatea Nadăș, județul Arad, au intrat în greva foamei. Motivul este reprezentat de Hotărârea nr. 20/2018 a Tribunalului Olt care este, în opinia protestatarilor, nelegală și încalcă hotărâri penale definitive.

Anul 2006 a declanșat coșmarul sătenilor din Nadăş atunci când familia Colţeu, în baza unui certificat de moştenitor, a reuşit să intre în posesia a peste 8.400 de hectare de teren. În urma cercetărilor procurorilor DNA, certificatul de moștenitor a făcut obiectul unui alt proces. După un calcul minim, se constată că doar 40 de hectare, din întreaga suprafaţă a satului, ar fi rămas neretrocedate. În această retrocedare intră cimitirul și terenul de sub biserica din sat. Cireașa de pe tort în această situație este dată de faptul că sătenii ar fi fost somaţi fie să le plătească noilor proprietari chirie pe terenurile pe care strămoşii acestora şi-ar fi făcut case, ori să se mute pe alte meleaguri. De-a lungul timpului s-au deschis peste 120 de procese, a estimat Nicolae Rad, unul dintre greviştii foamei ajunşi în faţa Tribunalului Olt.

Prin greva foamei vrem să ne facem auziți autorităților statului care sunt în măsură să aibă grijă de noi, de oameni, de țara noastră, de pământul nostru, să nu fie retrocedat așa cum s-a întâmplat în satul Nădaș, unde s-a retrocedat suprafața de 8742 ha către familia Colțeu în 2006, în două termene de judecată” a declarat Rad Nicolae, unul dintre protestatari.

Iovu Biriș, un alt arădean ne-a spus povestea sa, cu durere în suflet: ”În anul 2012 am fost executat. Situația a pus-o pe soția mea în sfoară, poliția i-a tăiat sfoara, iar de atunci a rămas debilă. Și tot din cauza retrocedării avem în sat doi morți și doi care umblă în cărucior. Familia Colțeu a primit sentința definitivă de la Judecătoria orașului Ineu.”

Protestatarii sunt nemulțumiți de aplicarea legii în cazul lor și așteaptă ca pe toată durata acțiunii de protest organele statului să intervină rapid și eficient în rezolvarea cauzei. Ei sunt hotărâți să rămână în această periculoasă formă de protest până la epuizarea tuturor resurselor, iar în caz de aspecte nedorite la domiciliul lor vor fi nevoiți să întrerupă protestul. Pe tot parcursul acțiunii de grevă a foamei, un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Olt asigură controlul stării de sănătate a protestatarilor.

Tribunalul Olt prin Biroul de Informare și Relații Publice a remis mass-media locală următorul comunicat: Ca urmare a informării primite din partea numiţilor Ioan Ion, Dudescu Elena, Biriş Iovu, Rad Nicolae şi  Drila Popovici Ovidiu Teodor, referitoare la desfăşurarea de către aceştia a unei forme de protest extreme – greva foamei – în faţa sediului Tribunalului Olt, începând cu data de 14.03.2018, orele 10.00, vă comunicăm următoarele:

Prin decizia civilă nr. 20 din 06.03.2018 pronunţată de Tribunalul Olt Secţia I Civilă, în dosarul nr. 1184/246/2016 a fost admis recursul declarat de recurenţii Colţeu Mihai Alexandru şi Colţeu Viorica, a fost admisă exceptia autoritatii de lucru judecat, casată, în parte, sentinta nr.901/20.09.2017 pronunţată de Judecătoria Balş si încheierile de admitere in principiu a cererilor de interventie accesorie, în dosarul nr. 1184/246/2016, şi trimisă cauza spre rejudecare la aceeași instanta, respectiv Judecătoria Balș.

Totodată a fost mentinută solutia de respingere a cererii de revizuire formulata de R.N.P. Romsilva-Directia Silvica Arad.

Decizia civilă nr. 20 din 06.03.2018 este irevocabilă.

Pe de altă parte, dispozițiile art. 39 din Constituţia României consacră libertatea întrunirilor, statuând că „Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, iar dispoziţiile art. 30, din acelaşi act normativ, consacră  dreptul la liberă exprimare.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here