Grigore Călin: ”Aspirant la nemurire”, un nou volum de poezie

0
157

Sâmbătă, 10 martie 2018, începând cu ora 11:00, Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu” din Slatina va găzdui lansarea cărții ”Aspirant la nemurire” semnată de poetul Grigore Călin. Acest eveniment vine odată cu aniversarea a 70 de ani de viață, o viață începută la 10 martie 1948, în comuna Văleni, jud. Olt. Studiile primare și liceul le-a urmat în aceeași comună, după care s-a înscris la cursurile Facultății de Medicină Veterinară din București (1966-1971).

Volumul ”Aspirant la nemurire” are în alcătuirea sa un număr de 100 de poezii, din care 60 selecționate din volumele anterioare: ”Zborul”, ”Călător prin Galaxii”, ”Luntraș al lumii de vise” și ”Rob al focului interior”, și 40 de opere cu ”haină nouă”. În poezia ”Într-un târziu” (pag. 57), creatorul a împletit titlurile volumelor sale anterioale, transformându-le în versuri, fiind ca o mărturie bibliografică în rime.

Motivele punctate în versurile din această antologie sunt: visul, timpul și natura. Lumea poetului este bogată în culori, sunete, parfumuri, bucurii dar și tristeți; cu alte cuvinte, poetul este un muritor căruia viața îi oferă câte puțin din toate, astfel încât acestă să poată culege esența pentru a o așeza pe hârtie, făcând-o nemuritoare. Operele poetului Călin evidențiază atitudinea reflexivă, meditativă a acestuia, lirica sa filozofică și intimă ia avânt în fața celei peisagistice de început.

La acest eveniment sunt așteptați toți iubitorii de poezie, scriitori, ziariști, oameni de cultură. Poeții Nicu Cismaru și Nelu Pârâianu din Râmnicu Vâlcea și-au anunțat deja prezența. Cântărețul de muzică folk, Viorel Ștefănescu și rapsodul popular Ion Crețeanu vor fi prezenți și ei.

Lansarea va începe prin interpretarea imnului național, apoi cu intonarea imnului Uniunii Europene.

Lumină să fiu

Totdeauna ne naștem

cu dorul de mamă,

Când supt-am la pieptu-i

iubirea ca hrană

Și mai târziu

a noastră-mplinire

Tot creștem în viață

cu-a mamei iubire.

 

Dar uneori ne însingurăm

și pierim.

Nici nu știm de ce

prea devreme murim…

 

Sunt urme de lacrimi

și dor,

A vieții ce curge

izvor.

Nemurirea

cu pana îmi scriu,

De-aceea am dreptul

Lumină să fiu.

 

Florina DINU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here