26 de olteni și-au găsit un loc de muncă în alte județe și beneficiază de prime de relocare

0
207

Şomerii olteni care se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea de domiciliu /reședință și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate, pot primi cel mult 900 de lei pe lună pe o perioadă de 36 de luni.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt, Elena Iordache, 26 de olteni beneficiază în prezent de această primă de relocare. Aceștia aveau domiciliul în diferite localități ale județului Olt și s-au stabilit în București, Craiova, Alexandria, Timișoara și Popești Leordeni.  Meseriile în care s-au încadrat sunt:  inginer, contabil, vânzător, lăcătuș mecanic, asistent medical, economist, funcționar public și magaziner.

Acest sprijin financiar, denumit „Prima de relocare” sau „Prima chirie”, este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de chirie și utilități, în noul domiciliu sau noua reședință, și nu poate depăși 900 de lei/lună. Prima este neimpozabilă și se acordă din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Pentru a beneficia de prima de relocare persoanele interesate trebuie să adreseze o cerere agenției pentru ocuparea forței de muncă unde sunt înregistrate și să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții: să fie înregistrate ca șomeri la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă; să se angajeze în baza unui contract de muncă, cu normă întreagă, pentru cel puțin 12 luni; localitatea unde va fi prestată munca să fie situată la mai mult de 50 de kilometri față de localitatea de domiciliu sau reședință; să aibă venituri nete lunare mai mici de 5.000 lei/lună, realizate de solicitant în situația în care persoana este singură sau împreună cu familia și să nu beneficieze de locuință de serviciu (sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei) asigurată de angajator sau de către autoritățile publice locale. Programul „Prima chirie” a fost lansat anul trecut.

Ilie Bîzoi