Zeci de olteni au contestat deciziile Casei de Pensii Olt la Comisia Centrală de Contestaţii

0
867

Aproximativ 150 de pensionari olteni au atacat deciziile emise în anul 2017 de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Olt la Comisia Centrală de Contestaţii, pentru că s-au simţit nedreptăţiţi în ce priveşte cuantumul pensiei stabilite, modul de calcul sau că nu le-a fost luată în calcul grupa de muncă. Unii pensionarii care nu au mai avut răbdare să aştepte decizia Comisiei au apelat la instanţele de judecată.

Fie că vorbim despre olteni care trebuie să iasă la pensie pentru limită de vârstă ori anticipat sau anticipat parţial sau chiar se încadrează pentru o pensie de invaliditate, în 2017, la sediul CJP Olt s-au înregistrat nu mai puțin de 5.103 de noi cereri de înscriere la pensie. De asemenea, în perioada menționată au fost recalculate nu mai puțin de 5.958 de pensii. După soluționarea celor 11.061 de cereri, însă, 147 de olteni  au atacat deciziile emise de reprezentanţii CJP Olt la Comisia Centrală de Contestaţii, din cadrul Casei Naţionale de Pensii. „Unii sunt nemulţumiţi de cuantumul pensiei, alţii sunt nemulţumiţi că nu li s-au luat în calcul anumite grupe de muncă sau ce n-au adus dumnealor la dosarul de pensionare. Dar în motivările pe care le primesc li se spune ce nu li s-a luat în calcul şi ce trebuie să mai aducă. Acum ţine de fiecare. Dacă este o perioadă la o societate care s-a desfiinţat şi e luată de lichidator şi nu mai are arhivă şi nu mai are tot ce trebuie e greu de recuperat acea perioadă. Problema este că această Comisie Centrală de Contestaţii este formată doar din câteva persoane care soluţionează contestaţiile venite din toată ţara şi, practic, nu există timpul fizic ca să rezolve aşa repede aceste contestaţii. Sunt multe contestaţii nesoluţionate din anii anteriori. Cei care nu mai au răbdarea să aştepte se adresează direct instanţei”a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt.

Revizuirea drepturilor de pensie presupune stabilirea şi plata diferenţelor acolo unde este cazul cu aceeaşi dată cu care a fost stabilită decizia de pensie ce urmează a fi revizuită. Potrivit legii, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia, iar pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii. Conducerea CJP Olt recomandă însă pensionarilor ca înainte să depună cererea de recalculare să solicite în prealabil buletinul de calcul pentru a verifica dacă toate adeverinţele depuse şi perioadele lucrate le-au fost luate în calcul şi numai în cazul în care constată că anumite perioade nu au fost înregistrate, să ceară recalcularea. Buletinul de calcul conţine toate datele şi perioadele lucrate de pensionar, precum şi sporurile şi grupele de muncă şi se poate obţine în câteva zile de la CJP Olt sau chiar mai repede prin depunerea unei cereri.

În anul 2017, s-au înregistrat mai puține contestaţii la Comisia Centrală decât în anul 2016. Astfel, dacă anul trecut au fost depuse 147 de contestaţii, în 2016 numărul pensionarilor care au atacat deciziile emise de CJP Olt a fost de 193.

Ilie Bîzoi