Șoferii pot scăpa de amendă pentru lipsa rovinietei

1
528

Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea articolului 9 din Ordonanţa Guvernului 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Actul normativ a fost adoptat anterior de Senat.

Potrivit proiectului de lege, amendat de comisii, pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării. În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare, nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.

Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei şi peajului.

Modificarea legislativă privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România se impune deoarece norma nu era suficient de clară, iar instanţele interpretau diferit situaţii reclamate de mulţi cetăţeni în cazul amenzilor aplicate în mod repetat în lipsa rovinietei, a explicat deputatul PNL Lucian Bode.

„Camera Deputaţilor a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, un proiect de lege care modifică Ordonanţa de Urgenţă 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe drumurile naţionale din România. Erau sancţionaţi de mai multe ori conducători auto în intervalul în care CNAIR-ul, în situaţia de faţă, era obligat să transmită acel proces-verbal. Întârziau nepermis de mult, nu transmiteau proces-verbal şi în continuare primeau amenzi pe bandă rulantă. Instanţele erau sesizate şi de aici am pornit cu iniţiativa – foarte multe procese pe rol. Noi nu am făcut altceva decât să punem în acord această hotărâre cu legislaţia”, a precizat Bode, într-o declaraţie acordată presei.

El a adăugat că aplicarea sancţiunii se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei, potrivit unor articole din proiectul de lege adoptat marţi. De asemenea, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se transmite obligatoriu în două luni, iar în intervalul de la data săvârşirii contravenţiei şi până la data comunicării procesului-verbal nu se mai poate aplica altă sancţiune.

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care şoferul nu este anunţat în termenul prevăzut de lege că a primit această amendă, Bode a răspuns că se prescrie contravenţia.

„În momentul în care trec cele patru luni de zile, lucrurile sunt foarte clare. Dacă în patru luni de zile nu este anunţat, se prescrie respectiva contravenţie. În condiţii normale, interpretând modificările despre care vorbim, respective contravenţie nu este valabilă dacă nu este comunicată în termenul stabilit de legiuitor”, a menţionat deputatul.

Legea va intra în vigoare la şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

1 COMENTARIU

 1. Noi , românii , fugim de reguli, nu ne place să respectăm legea, ordinea , normalul!
  Cum putem scăpa de amenzi, de plata unor utilități , de fisc , de pedeapsă, de obligația de a sta la rând , etc!
  Deci, cei corecți care sunt cei mai mulți sunt prosti , plătesc rovignete, impozite, amenzi,etc. deci respectă regula, iar o mică parte trebuie ajutată sa nu plătească rovigneta, amenzile , impozitele si alte obligații financiare !!
  Corect este? Suntem o societate civilizată?
  Este benefică MASS Media când postează astfel de articole !!! Ce să mai înțeleagă cei mulți , cei corecți , cei legali???
  Că e bine să ne “ fofilăm” , să nu respectăm normele legale, indiferent cine le emite, să nu respectăm ordinea socială pe care cei mulți o respectă !
  Vrem sa fim o societate civilizată sau nu ???!!!???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here