O festivitate cam… cenuşie

7
642

Seria manifestărilor consacrate sărbătoririi Zilelor Slatinei a început cu o festivitate de deschidere, organizată în faţa Primăriei, în 20 ianuarie, cu participarea a circa 1.000 de persoane. Printre oficialităţile prezente i-am putut remarca, în afara, bineînţeles, a primarului Emil Moţ şi a viceprimarilor Claudiu Stăncioiu şi Gigi Vâlceleanu, pe deputatul Marius Iancu, apoi, prefectul de Olt, Silviu Neacşu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, directorul Arhivelor Naţionale- filiala Slatina, Bogdan Bădiţoiu, directorul Muzeului judeţean, Laurenţiu Guţică, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Sebastian Paşcanu, şi încă vreo câteva personalităţi. Cam atât, ceea ce ni s-a părut foarte puţin având în vedere că nu era o simplă ediţie a Zilelor Slatinei; se împlinea o cifră rotundă – 650 de ani de la prima atestare documentară a oraşului. Spunem asta pentru că, după părerea noastră, ar fi trebuit să-i vedem printre invitaţi şi pe foştii primari ai Slatinei, pe ceilalţi parlamentari, că nu numai un parlamentar are Oltul, fie el şi Marius Iancu. De ce n-or fi venit Siminica Mirea, Renică Diaconescu, Mihai Niţă, Gigel Ştirbu, Dan Ciocan, Florin Iordache, Alexandru Stănescu, Paul Stănescu?  Drept să vă spun, am participat pe la multe alte sărbători închinate localităţilor, şi am văzut mai mulţi parlamentari prezenţi la zilele comunelor. Apoi, după aceeaşi umilă părere a noastră, nu ar fi trebuit să lipsească niciun consilier local. Ca să nu mai spun că n-au venit nici primarii unor oraşe din judeţ, nici măcar primarul celui de-al doilea municipiu al judeţului, Liviu Radu de la Caracal. Oare de ce? N-au fost invitaţi?

Am luat legătura cu foştii primari postdecembrişti ai Slatinei, toţi încă în viaţă. Victor Silimon s-a retras la Târgovişte, este pensionar. Ne-a spus cu multă tristeţe în glas că ar fi venit cu dragă inimă dacă ar fi fost invitat. Dar Liviu Mircea Dan trăieşte în Slatina, şi tot n-a fost invitat. Sufletul lui arzând în continuare pentru Slatina, până la urmă n-a mai ţinut cont de lipsa invitaţiei şi s-a afundat în mulţimea prezentă, precum un ilustru anonim. Când l-am întrebat pe Gheorghe Păunescu dacă a fost invitat, am primit acelaşi răspuns negativ, însoţit de menţiunea că nu e supărat, aşa e cu memoria oamenilor, e scurtă, el trăind acum o adevărată pasiune pentru nepoţii săi, pasiune care-l ajută să treacă senin peste toate necazurile şi să nu se încurce în asemenea detalii nesemnificative. Darius Vâlcov ne-a transmis un mesaj pe telefon, că n-a fost invitat şi poate că ar fi venit, chiar dacă este ocupat până peste cap, la Bucureşti, cu treburi referitoare la configurarea şi instalarea noului guvern. Şi Minel Prina ne-a spus că urmăreşte foarte atent toate evenimentele prin care este sărbătorită Slatina, chiar dacă de la distanţă, pentru că n-a fost invitat, lăsând să i se ghicească foarte uşor sentimentul de amărăciune. Au strălucit prin lipsă şi Dan Bălăşescu, fost viceprimar, şi Mihaela Stana, de asemenea. Păi dacă primarii în funcţie îi uită atât de uşor pe antecesori, ei la ce să se aştepte de la urmaşii lor? Nu cumva şi aici este vorba de aceeaşi dezbinare a clasei politice actuale, resimţită până la ultimele ei prelungiri dendritice?

Şi încă o nedunerire legată de aceeaşi festivitate de deschidere a Zilelor Slatinei. Din moment ce în Slatina există corul „Millenium”, cu o activitate care a dus renumele Slatinei peste multe hotare, de a trebuit să fie adus de la Bucureşti corul Symbol care să interpreteze Imnul României? Nu ar fi fost mult mai frumos şi mai cinstit să se apeleze la corul Millenium? Spun mai cinstit în sensul că ar fi fost şi un gest de respect faţă de membrii acestui cor înfiinţat şi dirijat de Alexandru Chirilă-Stanciu şi care nu de puţine ori, ca să-şi salveze ansamblul, singurul cor de muzică cultă din judeţ, au venit cu contribuţii financiare personale. Sincer, ne-a surprins în mod extrem de neplăcut să vedem în locul corului Millenium alt cor, adus pe bani mulţi, interpretând Imnul naţional. Şi mai vorbim de solidaritate locală! Poate că şi din acest punct de vedere, festivitatea de care vorbim ni s-a părut lipsită de fast, chiar cenuşie.

7 COMENTARII

  1. Faptul ca n-au fost invitati fosti edili ai orasului nostru,demonstreaza ca actualul primar E.Mot se crede buricul pamantului,respectiv a considerat ca doar el este un indreptatit sa fie onorat,dar prin asta a dovedit ca este lipsit de educatie si de bunele maniere.Toti primarii orasului Slatina meritau si merita onorati.Cei trecuti la cele vesnice era bine sa fi fost pomeniti in Sfanta Biserica,iar cei in viata invitati sa tina alocutiuni..

  2. Slatinenii n au fost prezenti in numar mare, poate si pentru faptul că nu s a facut o publicitate bună.
    Evenimentul merita o medietizarea mai mare ,cred ca edilii n au avut oameni competenti sa o faca.
    Are dreptate prof Smedescu ,la Curtisoara au fost prezenti mai multi oameni,parlamentari,primari decat la 650 de ani,de la Slatina.
    Este bine ca cineva mai prinde si faptele cenusii.

  3. Daca si festivitatea de anul asta a fost ”cenusie”,da-mi voie sa va spun,dle Smedescu,ca habar nu aveti in ce oras traiti sau ca nu ati participat la editiile din anii trecuti..Pacat de virsta dv ca ati ajuns la un asa nivel ca sa crieti asemenea aberatii pe care cei prezenti simbata in oras toata ziua v-ar putea combate cu fapte,nu doar cu vorba ca dv..

  4. Vad ca cineva a scris la comentarii ca nu s-a facut suficienta publicitate evenimentului de simbata!?!?!?!?…….
    E una din timpeniile cele mai mari pe care le-am auzit in orasul asta pt ca eu unul ma saturasem de cita reclama si de stirile pe subiectu asta care au fost in presa locala,in oras prin afise,postere etc ai abia asteptam sa se termina odata ca sa nu mai vad si sa citesc peste tot stiri pe tema asta.Deci cine a scris prostia asta ori nu are tv si nu citeste nimica din presa locala,ori nu are cont pe facebook,ci este doar un amarit de circotas penibil-penibil-penibil……….
    Si o alta cretinitate de proportii epice>ca de ce nu au venit fostii primari Vilcov,Prina,Balasesscu sau Ghe Paunescu?????Pai crede cineva ca ar fi indraznit hotii astia sa isi arate fata dupa cit au furat in orasul asta???????………………

  5. Parerea mea este ca evenimentul a fost prost conceput si organizat desi a avut un buget generos. Este inadmisibil ca orasul sa nu ramana cu ceva de pe urma acestei aniversari. In 1968 cand s-au implinit 600 de ani s/a inaugurat statuia din parcul Pitesti, a fost invitat Ion Irimescu, a fost o sesiune de comunicari stiintifice pe teme de istorie, spectacol pe stadionul din oras, apoi s/a inaugurat statuia lui Tudor Vladimirescu din fata primariei. Dupa parerea mea, daca pregatirile ar fi demarat cu cel putin 6 luni mai devreme, se puteau macar dezveli cateva placi memoriale la locul unde au trait 5 din cele mai ilustre personalitati ale orasului, se putea reedita intr/un tiraj de masa ,,Istoria orasului Slatina,, a lui G. Poboran, ori ,,Istoria Slatinei in documente,, a lui Gh. Mihai sau ,,Primarii orasului Slatina,, a d/lui Cornel Manolescu.
    Asa, baloanele s/au dus in aer, Holograf si/a incasat onorariul iar noi am ramas tot ca inainte. Sa fiu scuzat dar in materie de cultura nu stam bine deloc.

  6. Oho,s au deranjat slugile pesediste care,la comanda ,comenteaza pozitiv sau negativ.Daca cineva are un punct de vedere construciv, dar nu i slaveste pe primar sau viceprimarii Slatinei,este imediat atacat de postacii specializati,insultat,amenintat.Rusine sa va fie.Este printre putinele ziare care mai curajul sa aiba o mică verticalitate.
    Serviciile ar trebui sa verifice cu ce drept ,, oameni ”pesedeului au tehnicaf si specialist prin care sunt verificati si luati in evidenta toti cei care scriu negativ despre partid si oamenii lor aflati la putere.Este un serviciu specializat pe IT si Investigatii.Nu i normal,legal si este GRAV ! Sper sa nu stergeti acest mesaj !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here