Comuna Ghimpețeni. Reușite și necazuri

0
1179

Comuna Ghimpeţeni s-a format prin desprinderea, în 2004, a satelor Ghimpeţeni şi Ghimpeţenii Noi din comuna Nicolae Titulescu. Este situată în Câmpia Boianului, la est de râul Vedea. Este străbătută de drumul judeţean DJ 679 care o leagă de Tufeni, în nord, şi Văleni, în sud. Ceilalţi vecini sunt: judeţul Teleorman la est, Nicolae Titulescu şi Crâmpoia la vest. La recensământul din 2011, au fost înregistraţi 1530 de locuitori. Încă din perioada lui Ceauşescu, localitatea Ghimpeţeni era recunoscută ca o importantă zonă legumicolă. În comună funcţionează şi un ansamblu de căluşari care, la numai două luni de la înfiinţare, instructor fiind Marian Stănescu, a câştigat Marele Premiu al Festivalului-Concurs „Căluşul Românesc”, de la Slatina. Ansamblul de căluşari a fost înfiinţat sub egida GAL Vedea-Găvanu-Burdea, al cărui preşedinte este fostul primar al Ghimpeţenilor, Constantin Ciobanu. Iar rezultatele anului 2017,  întregesc onoranta carte de vizită a Ansamblului „Poarta Olteniei”: Premiul I, Concursul „Călușul românesc” – Slatina; Premiul I, Concursul internațional „Pași de dans” – ISJ Teleorman; Diplomă de excelență, Festivalul internațional al păstoritului – CJ și Primăria Tulcea; Diplomă de prezentare deosebită, Festivalul „Pomul Vieții” – Balș; Diplomă de excelență – Asociația artiștilor din Constanța, Diplomă de excelență – Primăria Curtișoara; Diplomă de excelență – CJ Olt.

Dan Constantin Dobre a câştigat Primăria în urma alegerilor din 2012, înlocuindu-l pe Constantin Ciobanu. A preluat de la fostul primar proiectul de introducere a alimentării cu apă şi l-a dus până la capăt. Din primele momente, şi-a concentrat atenţia asupra îmbunătăţirii infrastructurii şcolare. În acest sens, a alocat de la bugetul local 200 de milioane lei, pentru reabilitarea şcolii de la Ghimpeţeni şi a celor trei grădiniţe din comună. Cei mai mulţi dintre absolvenţii şcolii generale îşi continuă studiile la Liceul din Văleni, având asigurat transportul cu microbuzul şcolar. A început reabilitarea drumurilor care duc la terenurile agricole, circa 20 de km de astfel de drumuri. În legătură cu lacul Georoc, în suprafaţă de 4 ha, spune că a venit în întâmpinarea amatorilor de pescuit din localitate, şi nu numai, şi l-a modernizat complet, decolmatând întreaga zonă şi populându-l cu tone de peşte, în special din speciile caras şi crap. În privinţa terenurilor, a atribuit numere cadastrale la peste 2.000 ha, adică a finalizat parcelarea cu atribuire de numere cadastrale, cu cărţi funciare gratis pentru toţi cetăţenii şi pentru tot ce înseamnă teren intravilan, toate cu bani de la bugetul local. Din aceleaşi surse, a construit podeţe peste tot pe unde a fost necesar şi a renovat brutăria Primăriei – una dintre cărţile de vizită ale comunei, aici producându-se pâinea tradiţională, fără amelioratori, numai cu făină, apă şi drojdie. Prin GAL Vedea-Găvanu-Burdea a implementat un proiect în valoare de 65.000 de euro, prin care a renovat Căminul Cultural. În comună funcţionează şi un ansamblu de căluşari care, la numai două luni de la înfiinţare,

Din păcate însă, în 5 decembrie 2017, primarul Dan Constantin Dobre a fost demis prin ordin de prefect, de către Prefectura Olt. În 2014, ANI l-a depistat ca fiind incompatibil începând de la data de 28 iunie 2012, întrucât deţinea simultan şi funcţia de primar, şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, astfel încălcând dispoziţiile Legii 161/2003. A urmat un proces care s-a terminat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecătorii găsindu-l vinovat. Prin septembrie 2013, un ziar local scria despre conflictul dintre familia lui Alexandru Coman pe de o parte şi primarul Dan Dobre şi viceprimarul Ilie Gabriel Terci, pe de altă parte. Aceştia din urmă erau acuzaţi că se dedau la acte de intimidare la adresa arendatorilor din societatea familiei Coman, pentru a ieşi din ea ca să se înscrie în societatea fie a primarului, fie a viceprimarului. În 2014, viceprimarul Terci a fost înlocuit cu Marian Anghel. La preluarea funcţiei, acesta declara: „Sunt un om pragmatic, nu-mi place munca de birou. Treaba unui viceprimar este alături de oameni, în comună, în teren”. Acum, Marian Anghel a preluat şi atribuţiile primarului. Rămâne de văzut cât de apropiat de oameni va fi…