Florin Iordache: „Săptămâna viitoare depunem o lege privind Inspecția Judiciară”

0
182
​Deputatul PSD Florin Iordache a declarat miercuri, în cadrul comisiei speciale parlamentare privind legile justiției, ca săptămâna viitoare urmează să fie depusă o inițiativa legislativă de reglementare a funcționării Inspecției Judiciare. Iordache anunțase ca o variantă bună pentru Inspecția judiciară este să devină o entitate independenta, care să nu fie nici în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum este în prezent, nici în cea a Ministerului Justiției, cum a fost propus.

„Pentru săptămâna viitoare avem în vedere să depunem o lege care să stabilească un cadru foarte clar pentru inspecția judiciară. Am văzut că acum așa cum funcționează în cadrul CSM nu este funcțională,” a precizat Iordache, presedintele comisiei speciale, fostul ministru al Justiției.

În urmă cu două săptămâni, acesta spunea că se va propune să fie o „instituție autonomă”, a cărei activitate să fie coordonată de un Consiliu național de integritate a judecătorilor și procurorilor.

„Vom avea în cadrul dezbaterilor şi nişte propuneri concrete din cine să facă parte, dar noi ne dorim ca factorul politic să fie exclus din acest consiliu, considerăm că din acest consiliu trebuie sa facă parte membrii din CSM, din Înalta Curte, Parchet General, reprezentanţii societăţii civile, reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor” mai spunea el.

Comisia privind legislația din domeniul justiției a început miercuri dezbaterile generale pe cele trei legi care reglementează sistemul judiciar – 303, 304 și 317.

Până luni urmează să fie depuse amendamente la aceste legi, apoi va iîncepe dezbaterea pe articolele legilor.