Zeci de blocuri din Slatina, afectate de cutremurul din 1977

0
2055

Pentru blocurile construite înainte de Revoluție „viitorul sună bine”. Cel puțin asta reiese din Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă şi Climă al municipiului Slatina, aprobat recent de consilierii slătineni în cadrul unei ședințe de Consiliu Local.

Pentru că majoritatea clădirilor de locuit din Slatina au o vechime în exploatare destul de mare, în funcție de etapele de dezvoltare ale urbei, municipalitatea intenționează să îmbunătățească structura acestora.  Prin Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă, Municipiul Slatina deține un document de programare și planificare la nivelul arealului administrat, prin care se formulează politicile publice care vor fi abordate, pe termen mediu și lung, cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice și creșterea utilizării surselor regenerabile de energie.

Cele mai vechi blocuri din Slatina au fost construite înainte de 1970 și au apărut ca urmare a dezvoltării sectorului  industrial, în perioada postbelică, când au fost construite cartiere întregi pentru muncitori. Primele blocuri de locuințe colective mari (cu o capacitate de 120 apartamente) din municipiul Slatina au fost construite în 1961, în centrul orașului, pe actualul bulevard Alexandru Ioan Cuza. Dezvoltarea zonelor de locuințe colective a fost impulsionată de deschiderea Uzinei de Aluminiu în 1965, iar în perioada 1968 –1988 s-au configurat și principalele zone și cartiere: Progresul, Crișan I și II (dat în folosință în 1971), zona centrului nou –Bd. Al.I.Cuza, zona Primăverii, zona Libertății, cartierul Steaua etc. Multe dintre ele au fost serios deteriorate de cutremurul din 1977 și în plus, acestea și-au atins sau chiar au depășit perioada de folosință planificată.

Blocurile construite după 1977 (în special după 1980), sunt „cele mai căutate” dintre clădirile vechi. Nu numai că sunt mai noi, dar aceste clădiri au fost construite după standarde mai stricte pe care România le-a implementat după cutremurul din 1977. Pe această listă se află numeroase imobile din cartierul Steaua, B-dul Nicolae Titulescu, zona Tunari. Pe de altă parte, sunt în municipiul Slatina și locuințe noi construite după anul 1990. Este vorba despre cele din cartierele rezidențiale Eugen Ionescu și Primavera care prezintă o calitate superioară a execuției și a materialelor  utilizate,  fiind eficiente și din punct de vedere energetic.

Obiectivul municipiului Slatina pe termen scurt, pentru următorii 7 ani, având ca referință anul 2023, constă în implementarea următoarelor  acțiuni  principale de  îmbunătățire a eficienței energetice: intervenții publice la clădirile de pe raza municipiului, reducerea consumului de energie, modernizarea sistemului de iluminat public și reabilitarea termică a 50% din locuințele rămase nereabilitate.

Municipiul  Slatina are un total de 26.658 apartamente. Dintre acestea, au fost reabilitate termic până în anul 2015, prin programele finanțate de la bugetul de stat și fonduri europene, un număr de 9.785 apartamente situate în 325 blocuri cu 438 de scări. Pentru perioada de finanțare 2014-2020 sunt propuse pentru a fi reabilitate termic un număr de 9.697 apartamente situate în 254 de blocuri cu 476 de scări.