S-a prelungit termenul până la care îţi poţi cumpăra vechimea în muncă

0
402

Oltenii  care nu au ajuns încă la vârsta standard de pensionare şi vor să-şi completeze stagiul de cotizare la sistemul public de pensii vor beneficia de prelungirea termenului în care pot face acest lucru. Ele au posibilitatea să-şi plătească retroactiv contribuţia de asigurări sociale de stat pe cel mult cinci ani, până în data de 31 decembrie 2018.

Iniţial, termenul a fost stabilit la 27 aprilie 2017 , ulterior prelungit până la 31 decembrie 2018, iar în urmă cu o zi parlamentari au votat din nou prelungirea termenului de plată pentru contribuţiile sociale pentru persoanele care nu au calitatea de pensionar până la data de 31 decembrie 2018. Printre parlamentarii de Olt care au votat prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechime în muncă se numără şi deputatul PSD de Olt, Marius Iancu. „Am votat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 37/2017 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensiiCumpărarea de vechime se va putea face până în 2018, pentru că au existat foarte multe solicitări din partea cetățenilor și perioada stabilită, până la 31 decembrie 2017 era foarte scurtă. Așa că s-a mai prelungit plata retroactiva a contribuției la pensie pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de pensionare, cu încă un an”,a scris Marius Iancu, pe pagina sa de socializare. Aşadar, oltenii mai au la dispoziţie un an şi două luni ca să-şi completeze stagiul de cotizare la pensie. Plata contribuţiei, pentru perioadele retroactive de maximum cinci ani, calculaţi la data încheierii contractului de asigurare cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt, se va face într-o singură tranşă sau eşalonat, până la data de 31 decembrie 2018.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016. „ Numărul contractelor încheiate conform Legii 186/2016, în perioada noiembrie 2016-24 octombrie 2017 este de 518. Contribuția încasată ca urmare a încheierii contractelor de asigurare, în perioada menționată a fost de 2.805.189 de lei, adică peste 28 miliarde de lei vechi, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt. Pentru cele 518 contracte, oltenii au cumpărat peste 843 de ani de vechime în muncă.

 Douăzeci şi şapte de olteni au cumpărat 135 de ani de muncă

 Cea mai mare perioadă pentru care s-a încheiat un contract de asigurare, conform Legii 186/2016 este de cinci ani, nu mai puţin de 27 de olteni scoţând din buzunare, peste 15.000 de lei , fiecare, (în total peste patru miliarde de lei vechi) iar cea mai mică perioadă pentru care s-au asigurat oltenii este de o lună, în această situaţie aflându-se 17 persoane. De asemenea, pentru patru ani s-au asigurat șase persoane, pentru trei ani s-au asigurat 13 persoane, pentru doi ani – 27 de persoane, pentru 1 an – 43 de persoane, pentru un an și trei luni-13 persoane, pentru un an și trei luni-13 persoane, doi ani și șase luni-14 persoane, pentru opt luni-14 persoane, pentru șapte luni-15 persoane, pentru șase luni-28 de persoane, pentru cinci luni-16 persoane, iar între o lună şi cinci luni s-au asigurat peste 300 de persoane.  Calculele arată că dacă o persoană vrea să cumpere cinci ani de vechime aceasta trebuie să scoată din buzunar aproximativ 15.500 de lei.

Ilie Bîzoi

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here