Festivalul „Corabia de Aur” și-a desemnat câștigătorii

0
1149

Festivalul Naţional de Muzică Populară şi Uşoară „Corabia de Aur” a ajuns în acest an la cea de-a 44-a aniversare, iar întregul eveniment s-a desfăşurat timp de trei zile, în perioada 22-24 septembrie 2017, în oraşul oltean Corabia.

Unul dintre cele mai longevive festivaluri din ţară și-a deschis vineri-22 septembrie porţile la Corabia și a luat sfârșit duminică- 24 septembrie, după trei zile de muzică și voie bună. Evenimentul a fost organizat și în acest an de Casa de Cultură a oraşului Corabia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt, Consiliului Local Corabia, Primăriei Corabia, şi Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.Manifestarea care se desfăşoară neîntrerupt de aproape patru decenii şi jumătate a fost organizată în Piaţa Independenţei din localitatea Corabia şi a avut ca obiectiv principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural-artistic şi istoric local.

Gala Laureaţilor s-a încheiat duminică, în data de 24 septembrie, când au fost desemnați câștigătorii festivalului.  Alături de premiile mari, au fost acordate, ca în fiecare an, și cele două premii speciale tradiționale, premiul Jean Dașoveanu pentru secțiunea de muzică ușoară și respectiv premiul Gelu Brabancea pentru muzică populară.

Câștigătorii Festivalului Naţional de Muzică Populară şi Uşoară „Corabia de Aur” din acest an sunt următorii:

Vlad Demetrius Musta din București- Marele Trofeu (participant la secțiunea Muzică ușoară)

Secțiunea Muzică ușoară:

Premiul I: Ștefan Robert Iosifescu din Slobozia

Premiul II: Ștefania Vorovenci din Brașov

Premiul III: Yasemine Maria Koc  din București

Premiul special „Jean Dașoveanu”: Andreea Claudia Dumitriu din București

Secțiunea Muzică populară:

Premiul I: Alexandru Ionuț Lilea din Dolj

Premiul II: Georgiana David din Olt

Premiul III: Stelian Păun din Giurgiu

Premiul special „Gelu Barabancea”: Cosmin Gaciu din Dolj

Corăbienii s-au bucurat pe tot parcursul festivalului de recitaluri de excepţie susţinute de artişti importanți ai muzicii românești precum: Mariana Ionescu Căpitănescu, trupa Haiducii, Ionuţ Fulea, Adda, Simona Nae şi Smiley. Organizarea a fost una ca la carte, bine pusă la punct de cei din conducerea locală  și nu au lipsit grătarele cu mici și bere, dar nici locurile de joacă amenajate special pentru copii.

Concursul s-a adresat tinerilor solişti de muzică populară şi uşoară din toată ţara, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani, şi a avut drept scop descoperirea şi valorificarea talentelor muzicale şi interpretative. Seara de vineri, 22 septembrie,  a fost dedicată secţiunii de muzică populară, iar seara zilei de sâmbătă, 23 septembrie, secţiunii de muzică uşoară. Concurenţii de la secțiunea muzică populară au fost acompaniaţi de orchestra Ansamblului Profesionist ,,Doina Oltului” din Slatina.

Prima ediţie a festivalului-concurs de muzică populară, folk şi uşoară, CORABIA DE AUR, a avut loc în anul 1973, la iniţiativa primarului oraşului, Mircea Florea şi a directorului Casei de Cultură din acea vreme, Ion Delu. Această manifestare a reunit timp de 43 de ani, tineri solişti din întreaga ţară, fiind o adevărată rampă de lansare pentru concursurile naţionale profesioniste. De aici, s-au lansat nume sonore ale muzicii precum Niculina Merceanu-actuala realizatoare de emisiuni TV, Neta Soare, Steliana Sima, George Rotaru, Sofia Baciu, Constantin Măgureanu, Constantin Enceanu, Vasilica Dinu, Maria Searu, iar la muzică uşoară: Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Elena Cârstea, Mihai Onilă şi alţii.