Nouă asistenți maternali din Olt bat recordul la numărul de copii luați în îngrijire

0
2528

Nouă asistenți maternali din județul Olt dețin recordul la numărul de copii luați în îngrijire. Aceștia au grijă de câte trei copii luați în plasament. De asemenea, potrivit datelor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt, alţi aproape 170 de asistenţi maternali au în îngrijire câte doi copii.

De câtva timp, profesia de părinte a apărut şi-n România, sub denumirea de asistenţă maternală, ca soluţie la problema reintegrării copiilor abandonaţi. Rămaşi fără un loc de muncă în urma restructurărilor, oltenii s-au orientat către asistenţa maternală. Un job stabil care le permite lucrul la domiciliu, le oferă siguranța unui salariu, dar poate cel mai important lucru este că își pot completa vechimea în muncă, în condițiile în care unele persoane mai au doar câțiva ani până la pensie, iar altele vor un serviciu de durată. „Avem 168 de asistenti maternali cu doi copii, 74 cu un copil și nouă asistenti maternali cu trei copii”, a precizat Ioana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt. Pe lângă salariu, asistenţii maternali mai primesc şi nişte bani cu o destinaţie clară: alimente şi echipamente. „Mamele” cheltuiesc banii pentru aceste produse, după care aduc la sediul DGASPC facturile justificative. La salariu se adaugă şi alocaţia de stat şi alocaţia de plasament pentru fiecare dintre copiii aflaţi în îngrijire.  „Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului 99/22.2.2016, modificată prin OUG 9/30.01.2017 și Legii cadru 153/2017, salariul de bază al unui asistent maternal profesionist pornește de la 1.446 lei gradația 0, și ajunge până la 1.801 lei la gradația 5. Salariilor de bază li se adaugă sporuri în funcție de numărul copiilor care sunt în plasament, dacă sunt sau nu încadrați într/un grad de handicap. Asistenții maternali profesioniști au contracte de muncă încheiate cu DGASPC Olt pe o perioadă determinată de trei ani, cu posibilitate de reînnoire” a adăugat Ciobanu.

Persoanele care vor să devină asistent maternal trebuie să îndeplinească  anumite conditii. Să nu aibă cazier, să nu sufere de boli cronice și să dețină un spațiu propriu creșterii copiilor. O condiţie foarte importantă este ca nici o rudă până la gradul patru să nu fi abandonat vreodată vreun copil. Cel mai în vârstă asistent maternal oltean are 60 de ani și activează în domeniu de mai mulți ani. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Olt, în județ la această data sunt 258 de asistenți maternali profesioniști, care au în plasament un număr de 459 copii.

Ilie Bîzoi