Proiect cu finanțare europeană Erasmus plus KA201 la Școala Gimnazială Gheorghe Magheru Caracal

0
890

Cu o istorie de peste 50 de ani, Şcoala „Gheorghe Magheru” este una cât se poate de modernă. Şcoala se poate mândri, pe lângă rezultatele bune și foarte bune înregistrate an de an la evaluarea națională și la olimpiade sau concursuri școlare, cu o intensă activitate la nivel european, prin participarea în progame ca eTwinning, Scientix, Edu-Arctic, Inspiring Science Education sau Go-Lab.

Școala este de asemenea Ambasada eTwinning din 2013, două cadre didactice obținând statutul de ambasador eTwinning. Ultimul rezultat notabil a fost obținerea locului I la concursul național Made for Europe- secțiunea eTwinning, desfășurat la Craiova, in aprilie 2017.  De asemenea, suntem școală pilot Inspiring Science Education, având un cadru didactic mentor ISE și un ambasador Scientix.

Una dintre țintele strategice ale școlii noastre este învăţarea prin cooperarea cu alte şcoli şi instituţii europene, mai ales în domeniul antreprenorial și tehnico/științific. Acest lucru a fost urmărit în toate proiectele Comenius sau Grundtvig derulate încă din anul 2003.

Anul acesta vom urmări această țintă strategică într-o echipă europeană, în cadrul proiectului KA201 „Active minds, moving hands”. Școlile participante sunt, alături de Şcoala „Gheorghe Magheru”, școli din Turcia (țară coordonatoare), Cehia, Spania și Grecia:

–          Un consorțiu de 6 instituții școlare coordonate de directoratul din Aliaga, Izmir, Turcia;

–          Zakladni skola Dr. Edvarda Benese- Praha – Cakovice, Cehia;

–          4th Secondary School Iraklion Crete, Grecia;

–          CEIP El Rubial, Águilas, Spania.

Proiectul este un proiect STEM( în română ȘTIM- științe, tehnologie, inginerie și matematică), care urmărește inovarea în domeniul achiziției de competențe de bază ( matematice, științifice, de tehnologia informației), cu ajutorul unor metode moderne, de tipul PBL(Problem Based Learning), abordare interdisciplinară și Gamification( învățarea pe bază de joc). Ideea este că noi pregătim elevii acum pentru a rezolva probleme care nu au apărut încă, pentru meserii și domenii care abia acum se dezvoltă. De aceea, schimbul de experiență didactică cu profesori din alte școli europene este unul benefic, atât pentru profesori, dar mai ales pentru elevii noștri, beneficiarii finali ai proiectului.

Întâlnirile de lucru planificate pentru acest proiect sunt în număr de 5, câte o întâlnire în fiecare ţară parteneră şi includ reuniuni transnaţionale de proiect şi activităţi transnaţionale de formare, predare şi învăţare. Prima reuniune se va desfăşura în Spania, în luna decembrie a acestui an, iar alte două astfel de reuniuni vor avea loc în  Caracal (mai 2018) și Iraklion, Creta (oct 2018). Activitatea transnaţională de formare, predare şi învăţare va avea loc în Cehia (martie 2018), iar reuniunea finală, concretizată printr-un festival al științelor, va avea loc în Izmir, in mai 2019 .

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus+, noul program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului şi sportului pentru perioada 2014-2020.

Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţiii.

 

Coordonator de proiect, prof. Nicoăiţă Cristina