Slatina capitala umorului românesc. Start la „Oltenii &… Restu’ Lumii”

0
708

Cea de a XXIII-a ediţie a Festivalului „Oltenii &… Restu’ Lumii” a început, vineri, la Slatina, când la Podul Olt a fost instituită tradiţionala „Vamă Oltenească”. Printre cei care au fost nevoiţi să-şi ia „paşaportul de oltean” pentru a trece vama s-a numărat şi actriţa Daniela Nane, personalitatea din acest an a festivalului.

La evenimentul de la Podul Olt au fost prezenţi şi primarul Slatinei, Emil Moţ, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu , vicepreşedintele Virgil Delureanu, viceprimarul municipiului Slatina, Gigi Vîlceleanu, dar şi prefectul Silviu Neacşu.

Daniela  Nane a fost primită cu pâine şi sare, la Slatina

 Actriţa Daniela Nane, de la Teatrul Bulandra din Bucureşti a fost primită cu pâine şi sare,  a gustat din prazul oltenesc, din pastramă şi din mămăliguţă, dar a tras şi o duşcă bună de zaibăr. Şi invitaţii de onoare ai festivalului, actorii Emil Rădinoiu, alias Mitică şi Iulian Ilinca, alias Frankfurt, ambii de la „Vacanţa Mare”, dar şi maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică alături de oficialităţile locale, au fost primiţi cu pâine, sare şi praz, dar şi cu zaibăr la „Vama Oltenească” de lângă Podul Olt, unde au primit şi paşapoartele aferente. Gazde au fost primarul Slatinei, Emil Moţ, şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. În loc de covor roşu, aşa cum se obişnuieşte la astfel de evenimente, invitaţii au păşit pe tradiţionala rogojină oltenească. Ei au intrat repede în atmosfera oltenească mai ales că doi dintre invitaţi au legături puternice cu judeţul Olt. Este vorba despre Daniela Nane al cărei tată este din Vişina şi Emil Rădinoiu a cărui soţie este din Slatina. „ Nu este pentru prima oară la Slatina. Am tot venit mereu, dacă am nevasta d-aci din Slatina, legături puternice pot să spun. Par aşa ca cum aş fi venit la rude. Par ca din zonă. Frankfurt a mai fost la Slatina, dar nu mai ţine minte că de câte ori a venit a fost beat”, a spus îndrăgitul actor de la „Vacanţa Mare”, Emil Rădinoiu. Daniela Nane a primit paşaportul de oltean emis de Federal Republik of Oltenia şi întocmai unui preşedinte de stat actriţa a trecut în revistă „garda de onoare” formată din reprezentanţi ai mai multor ansambluri folclorice din ţară şi din judeţul Olt. Maestrul Ovidiu Lipan Ţăndărică a primit două paşapoarte de oltean, iar în spirit de glumă acesta a spus că unul este pentru Olt şi celălalt pentru Romanaţi.

De la Podul Olt invitaţii s-au deplasat cu trăsuri trase de cai pe Esplanada din centrul Slatinei. Aici a fost inaugurat Târgul meşterilor populari tradiţionali şi producătorilor agroalimetari şi Mustăria „La căţaua leşinată”, unde s-a dat cep butoiului cu vin. În cele trei zile ale festivalului, pe Esplanadă se pot găsi produse de artizanat, produse agroalimentare, nelipsind nici în acest an micii, pastrama sau vinul fiert. Din programul manifestărilor nu vor lipsi expoziţiile de caricatură, parada portului popular, petrecerile şi spectacolele demonstrative cu ansamblurile folclorice, grupurile vocale şi tarafurile din judeţ şi cu cele ale etniilor invitate, lansările şi prezentările de carte, concursul de recitaluri dramatice, concursul de epigrame, expoziţia naţională de fotografie umoristică, spectacolele de umor, muzică şi caricatură. Punctul de atracţie al festivalului va fi un lin, confecţionat din lemn, montat pe Esplanadă în care trei fete îmbrăcate în costum popular vor călca strugurii, aceasta fiind metoda tradiţională de obţinere a vinului.

Nu vor lipsi de pe Esplanadă nici actorii pe picioroanage, dar şi doi fachiri, care vor întreţine atmosfera. Iubitorii de muzică vor avea prilejul să-i vadă sâmbătă pe scena amenajată pe Esplanadă pe Ovidiu Lipan Ţăndărică, Trupa Bosquito şi trupa Datina, iar duminică taraful Maria Buză şi trupa Hara. Duminică seara, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” va avea loc  piesa de teatru „ Black and White cu Daniela Nane.

Din păcate, la deschiderea festivalului niciunul dintre parlamentari de Olt nu fost prezent la eveniment, deşi vinerea majoritatea acestora se află în teritoriu. Sau probabil că aceştia au fost ocupaţi cu audienţele.

Ilie Bîzoi