Fermierii olteni au prins gustul banilor de la DJA

0
245

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a plătit până în prezent peste 27 de milioane de lei (6 milioane de euro) unui număr de 2.003 beneficiari ai programului de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate, a anunțat, marți, MADR.

În perioada următoare, fermierii vor mai primi alte 1,294 milioane de lei, respectiv 280.000 euro. Potrivit unui comunicat al MADR remis marți cei mai mulți agricultori care au primit deja sumele în conturi provin din județul Olt (1.099 beneficiari), Giurgiu (598) și Buzău (89). În funcție de documentațiile depuse de către direcțiile agricole județene, urmează a fi efectuate plățile și pentru restul celor înscriși pentru ciclul 1 de producție, care au valorificat pe piață cantitățile prevăzute până la data de 15 iunie, respectiv circa 4.500 beneficiari.

„Restul celor înscriși în program care nu au livrat pe piață cantitățile prevăzute pot face dovada comercializării tomatelor cultivate în spații protejate în ciclul 2 de producție, și anume perioada noiembrie-decembrie 2017”, susțin cei de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DAJ) Olt. Până în prezent peste 850 de fermieri olteni au depus deja cereri pentru tranșa a doua.  Numărul total al celor care s-au înscris în acest program este de 7.323 beneficiari din toate județele țării, cei mai mulți înscriși fiind din județele Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău, Teleorman, fapt ce demonstrează interesul deosebit manifestat de producătorii agricoli pentru această formă de sprijin. Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 mp, să obțină o producție de minimum 2 kg tomate/mp, Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.