Meleşcanu: România ar putea adera la zona euro în 2022

0
98

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni, pentru publicaţia poloneză Polish Rzeczpospolita, că România ar putea adera la zona euro în 2022, în acest moment fiind îndeplinite toate condiţiile pentru acest lucru, dar că ţara noastră va mai aştepta cinci ani pentru a nu fi afectaţi cei cu venituri mici, în special pensionarii.

”În acest moment îndeplinim toate cerinţele, putem adera la zona euro chiar şi mâine. Dar ne este teamă că acest lucru va avea un efect negativ asupra celor cu venituri mici, îndeosebi asupra pensionarilor”, a declarat Teodor Meleşcanu publicaţiei poloneze Polish Rzeczpospolita, potrivit Reuters.

”Cred că vom adopta moneda euro în cinci ani, în 2022”, a adăugat el.

Zona euro cuprinde 19 ţări din Uniunea Europeană, ultimul stat care a aderat fiind Lituania, în 2015.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că România îşi doreşte în continuare să adere la zona euro, însă îşi doreşte ca această aderare să se întâmple când este pregătită ca ţară, iar populaţia este pregătită astfel încât românul să meargă la magazin şi „să nu considere că au crescut preţurile şi că intrarea în zona euro i-a scumpit condiţiile de viaţă”.

Victor Negrescu a spus, într-o conferinţă pe tema politicilor europene, că au fost mai multe date stabilite pentru aderarea la zona euro şi au fost schimbate în mod succesiv, iar acum nu există stabilită o dată clară.

„România îşi doreşte în continuare să adere la zona euro. Dar România îşi doreşte să adere la zona euro când este pregătită ca ţară şi când populaţia este bine pregătită în acest sens. Referitor la criterii, punctul nostru de vedere este că le îndeplinim. Este adevărat că mai sunt reforme de făcut dar mai trebuie făcute reforme şi în statele care deja sunt în zona euro. România are o stabilitate financiară şi o stabilitate monetară, asigurată cu greu, asigurată pe umerii cetăţenilor, ca să fim sinceri” a spus Negrescu.

Ministrul a adăugat că ministerul pe care îl conduce doreşte să demareze un dialog cu cetăţenii despre aderarea la zona euro, în care să fie implicaţi şi experţi în economie şi în finanţe.