Sute de elevii au muncit în vacanță

0
118

Sute de tineri elevi din Olt renunță la zilele de vacanţă pentru a câştiga un ban înainte de reluarea studiilor şi muncesc toată vara la diferite firme din judeţ sau chiar pe litoral. Alţii, proaspăt absolvenţi de liceu, spun însă că nu prea găsesc de lucru şi au făcut coadă la AJOFM pentru a deveni şomeri.

Elevii olteni  au muncit  pe brânci în această vară pentru a avea un ban de buzunar. Fie că lucrează  ca ospătari, barmani sau vânzători, tinerii au vrut să devină  independenţi financiar, chiar dacă doar pentru câteva luni, conștienți totodată că părinții lor abia se descurcă cu traiul zilnic. Pentru foarte mulți  tineri vacanţa de vară a însemnat doar  muncă. Aceștia au lucrat pe timpul verii pentru a-și permite să meargă în vacanță cu prietenii, pentru a-şi cumpăra diferite lucruri “în trend” sau pur și simplu pentru a strânge bani pentru școală și haine. Alţii au vrut să capete experienţă și să își ajute părinții. Corina Stoica, de exemplu, a terminat clasa a XII-a și s-a angajat vânzătoare: “Nu este o muncă grea. Am un salariu de 1.200 de lei net. Banii îi strâng şi îmi cumpăr haine, căci, sunt conștientă că părinții mei nu au, mai ales că mai au în grijă doi frați mai mici. Cu banii câștigați pot pleca și eu într-o mică vacanţă, pe la începutul lunii septembrie când prețurile sunt mai acceptabile și să îmi cumpăr tot ce am nevoie pentru școală”, a declarat aceasta.

La nivelul judeţului sunt înregistraţi în fiecare an sute de elevi care îşi caută de lucru pe perioada vacanţei, dar sunt  sute care așteaptă doar  indemnizație de șomaj pentru că nu își găsesc un loc de muncă după „preferințele” lor sau pur și simplu pentru că vor să stea acasă.

Vârsta celor care se pot angaja începe de la 16 ani, iar cei care au 15 ani trebuie să aibă acordul părinţilor. Psihologii consideră că nu este nimic rău ca tinerii să-şi capete independenţa imediat după încheierea studiilor sau chiar înainte, dar părinţii ar trebui să fie stăpâni pe situație și să judece în funcţie de context această dorinţă a copiilor. Părinții trebuie să știe care este motivul real pentru care copiii aleg să facă asta și cel mai important, potrivit specialiștilor este să fie atenți pe ce vor copii să risipească banii.