LA CARACAL, INVESTIŢIILE SE AFLĂ PE UN DRUM ASCENDENT

0
1671

Dacă până în urmă cu câteva luni,  investiţiile la nivelul Municipiului Caracal aveau o percepţie publică de stagnare de lâncezire, iată că acum  lucrurile nu stau deloc aşa şi acest fapt este contrazis de lucrările care au început să se desfăşoare la nivelul localităţii în această lungă vară fierbinte. Fie că sunt demarate de Administraţia Publică Locală coordonată de Liviu Radu, fie că sunt finanţate de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL), sau de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, investiţiile care se derulează în localitate sunt numai pentru caracaleni, pentru binele şi confortul acestora.

Pentru a ne edifica asupra faptului că lucrărilor de investiţii demarate la nivelul localităţii au şi suportul financiar necesar finalizării acestora, dar şi despre alte proiecte care aşteaptă să primească finanţarea, am stat de vorbă cu domnul Octavian Stănescu – viceprimarul Municipiului Caracal.

 

D-le viceprimar, vă rog să ne vorbiţi de lucrările de investiţii aflate în desfăşurare   în Municipiul Caracal, mai ales că răspundeţi direct de aceste investiţii prin sarcina de serviciu ce vă revine prin fişa postului.

–  La nivelul Municipiului Caracal avem două investiţii destul de serioase în momentul acesta, una care se află în derulare iar la  cealaltă aşteptăm să înceapă execuţia ei. Este vorba de reabilitarea şi modernizarea celor 20 de străzi care se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 1) pe Ordonanţa 28. În momentul de faţă sau executat 16 din cele 20 de străzi prinse în program, urmând ca cele 4 să fie finalizate pâna la sfârşitul anului acesta. Valoarea proiectului este de 145 de miliarde de lei vechi, banii care  vin de la Ministerul Dezvoltării. În acest moment mai aşteptăm pentru a doua investiţie care este finanţată tot prin acest program, avizul de la Ministerul Transporturilor, respectiv Regionala CFR Craiova, în vederea executării Centurii de Nord (centura ocolitoarea a Caracalului pe partea de nord), acest proiect are o valoare de 25 de miliarde de lei vechi, banii pe care îi avem, numai că aşteptăm avizul din prtea Ministerului Transporturilor. În acest sens am avut o întâlnire cu domnul ministru Cuc şi ne-a promis acest aviz .

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, promovat de  Ministerul Dezvoltării, Municipiul Caracal a primit 58 de miliarde pentru investiţia de reabilitare a cartierului Gară. Din păcate alte  două proiecte depuse de noi, nu au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării pentru a fi prinse în PNLD 2. Este vorba de  proiectul ce priveşte reabilitarea şi modernizarea întregului cartier HCC care are o valoare de 180 de miliarde şi încă un proiect ce vizează reabilitarea şi modernizarea a încă unui  pachet de 20 de străzi.

Pentru cele două proiecte care nu au fost prinse în PNDL 2 , avem promisiuni de la mInisterul Fondurilor Europene, că va introduce cele două proiecte  când se va deschide  Axa  de finanţare, partea de POR, însă până atunci este necesar să finalizăm un proiect în cea ce priveşte Planul de Mobilitate Urbană în vederea depunerii acestor dosare.

Tot la investiţii, aş vrea să le spun caracalenilor că am prins un proiect din bugetul local în cea ce priveşte reabilitarea întregului sistem de iluminat public la nivel de municipiu, cu o valoare de 1 milion de euro, care va fi gata până la finele anului acesta. Acest proiect va fi plătit eşalonat   pe o perioadă de 5 ani de zile, rata lunară va fi de aproximativ  70 000 lei ,care implică atât plata facturii  către CEZ cât şi valoarea investiţiei care se va face. Vă pot spune că la finele anului nu va exista stradă fără iluminat public.

De câteva săptămâni a inceput si construcţia unui Bloc ANL în localitate, beneficiar este agenţia Naţională de Locuinţe, noi le-am pus la dispoziţie trenul pe strada Dragoş Vodă –lângă căminul pentru persoanele cu handicap, urmând ca în 11 luni acesta să fie finalizat.

– Câte unităţi locative va avea blocul ANL?

– Vor fi 54 de unităţi locative, va fi amenajată o parcare şi locuri  de joacă pentru copii.

Şi tot în acestă perioadă a început şi construcţia Creşei, finanţată de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.

Un proiect care este forte util pentru municipalitate, va fi o locaţie modernă în conformitate cu normele europene, iar în iunie 2018 aceasta va fi gata şi sperăm şi dată în folosinţă. Ca şi capacitate, 60-70 de copii ai caracalenilor vor beneficia de acest modern spaţiu. Este a treia creşă pe care o va avea municipalitatea, este binevenită, mai ales că la una din cele două pe care le avem acum plătim chirie către fosta Fabrică de vagoane.

– În  investiţia pe care o realizează  la Caracal, Ambasada SUA la Bucureşti , este cuprinsă şi dotarea acesteia cu mobilier?

– Nu, mobilierul nu este prevăzut, acesta va fi achiziţionat din bugetul local .

– Ce investiţii vor fi derulate în a doua jumătate a anului ?

-O  investiţie majoră pe care o vom derula în perioada imediat următoare, este Reabilitarea şi modernizarea Bibliotecii Municipale Caracal .

Este un proiect finanţat pe fonduri europene pe măsura 5.1.-monumente istorice , un proiect cu o valoare de 102 miliarde lei vechi. Săptămâna următoare vom semna cerearea de finanţare şi vom demara procedura de licitaţie în atribuirea contractului şi până la Tomnă lucrările să fie demarate.

Am primit veşti bune de la Ministerul Fondurilor Europene că acestă Axă 5.1. s-ar redeschide, mai avem pregătit  pe aceiasi Axa proiectul de reabilitare şi modernizare a Muzeului Romanaţiului, aşteptăm să se redeschidă şi să-l depunem, mai ales că pe Axa monumentelor istorice funcţionează măsura „primul venit, primul servit”, să fim primii care să-l depunem şi să obţinem finanţarea şi a acestui proiect.

– Şi dacă totuşi aţi adus în discuţie Muzeul Romanaţiului, despre Casa Memorială „Iancu jianu” ce ne puteţi spune?  A fost prinsă în acelaşi proiect?

– Am încercat tot pe această Axă 5.1. să introducem şi Casa Memorială „Inacu Jianu” pentru a fi reabilitată, numai că din calculele proiectantului a reieşit că dacă vom prinde finanţarea pe acestă Axă, partea UAT-ului va fi destul de mare şi ar fi fost greu de suportat. Aşa că am hotărât împreună cu Consiliul Local, ca Ansamblu Memorial „Iancu Jianu” să fie reabilitat din fonduri locale şi în acest sens am prins pentru anul acesta 6 miliarde lei (aproape jumătate din sumă), iar anul viitor vom aloca restul sumei pentru finalizarea obiectivului. De altfel până la finele anului lucrările vor fi demarate .

De asemenea vreau să vă spun că tot în cadrul Muzeului Romanaţiului, anul acesta vom înfiinţa  Secţia de Artă Plastică, am stabilit şi locaţia pentru acesta  (str.Iancu Jianu Nr.26 – fostul sediu al Partidului Social Democrat).

Va fi o secţie foarte necesară Muzeului, mai ales că în patrimoniul acestuia se regăsesc peste 290 de tablouri semnate de pictori celebrii naţionali dar şi romanaţeni. Era păcat ca acestea să fie depozitate pe te miri unde şi să nu fie expuse publicului larg. Pentru Secţia de Arta, am prins suma de 100 000 lei noi pentru un proiect, în vederea începerii reabilitării clădirii.

Tot pe lista de investiţii din acest an , avem prevăzut un sistem de monitorizare la nivelul întregului oraş. A fost prevăzut în buget suma de 8miliarde de lei vechi pentru realizarea acestuia ,se lucrează la studiul de fezabilitate după care se va trece la procedura de licitaţie.

În acestă perioadă se lucrează la Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru începerea construcţiei unui centru de bătrâni, la fosta Scoală Nr. 4 din localitate. Va fi un centru de zi cu o capacitate de 80 de locuri pentru bătrânii din zona Caracalului inclusiv din localitate.

De asemenea am hotărât împreună cu domnul primar , cu Consiliul local, ca pe străzile din Municipiu unde nu există reţea de gaze, extnderea  reţelei de gaze să fie susţinută de către Primărie. În acest sens a fost demarată proiectarea, urmând ca anul viitor să şi demaram extinderea reţelei de gaze la nivelul întregii localităţi.

În săptămânile următoare la nivelul municipiului va începe cadastrarea localităţii.   Cel mai important lucru este că Parcul „Constantin Poroinenanu” va avea carte funciară, foarte importantă în dezvoltarea şi derularea proiectelor pe care ni le-am propus . Anul viitor o să vedem ce Axă se va deschide pe fonduri europene, pentru a introduce Parcul la finanţare .

Şi dacă tot am adus vorba despre Parc, zilele acestea am achiziţionat un loc de joacă pentru copii care va fi instalat în Parcul Poroineanu ,este de două ori mai mare decât cel aflat acum .Sperăm ca în maximum o lună, o lună jumătate să-l şi montăm şi copii să beneficieze de acest loc de joacă.

Un alt proiect foarte mare pe care ni l-am propus este continuitatea platformelor de gunoi îngropate. Ştim foarte bine că există probleme cu gunoiul care se aruncă în acele rampe, pentru că mai există cetăţeni care nu-l aruncă la tomberoane, am hotărât să continuăm proiectul multianual de achiziţionare a paltformelor de gunoi îngropate câte 9 platforme pe fiecare an (doar anul recut am achizitionat trei), iar până în 2020 toate cartierele vor fi dotate cu acest sistem. Atunci nu vom mai avea miros urât nu vom mai avea câini care vin şi caută în gunoi, vom avea un sistem european bine  pus la punct.

– Ca şi zonă, unde vor fi amplasate aceste containere îngropate? Operatorul are posibilitatea să deservească în momentul de faţă aceste containere?

– În momentul de faţă, două sunt amplasate în zona Centru şi unul la Gară , se va continua în zona Centru şi în zona Gării, urmând să intrăm în cartierele HCC, Marinescu şi Libertăţii.

Operatorul în momentul de faţă dispune de un mecanism special hidraulic care aduce la suprafaţă containerele, după care se golesc şi se introduc în acelaşi loc.

 

– Referitor la Spitalul Municipal Caracal, care deserveşte peste 100 000 de pacienţi din zona de sud a judeţului Olt, este dispusă Administaţia Publică Locală să sprijine terecerea la un grad superior de clasificare a celei mai mari unităţi sanitare din aria fostului judeţ Romanaţi ?

– Este o  preocupare majoră a Administraţiei Publice Locale, inclusiv a preşedintelui Consiliului Judeţean – domnul Marius Oprescu, a domnului deputat Dan Ciocan şi a domnului senator Paul Stănescu.

Cu toţii avem acelaşi obiectiv, acela de a aduce Spitalul municipal Caracal la un grad superior de clasificare( gradul III) .

Pentru a realiza acest deziderat, Spitalul trebuie să înfiinţeze o secţie de psihiatrie. Administaţia  Locală cu ajutorul Consiliului Local a alocat banii  necesari pentru construirea acesteia(600de miliane de lei vechi), a trimis banii către Spital, urmând ca după 1 august să  înceapă  lucrărilor de execuţie , iar până la finele anului acestea să fie finalizate

Referitor la Spital, aş vrea să reamintesc faptul că  am avut de fiecare dată sprijinul domnului deputat Dan Ciocan, mai ales în obţinerea computerului tomograf şi pentru obţinerea unei aparaturi moderne de ultimă generaţie.

Avem pregătite la Spitalul municipal Caracal două proiecte finalizate  care aşteaptă deschiderea axelor de finanţare, este vorba de un proiect pe partea de eficienţă energetică – valoarea acestuia este de 4 milioane euro şi un alt proiect pe Ambulatoriu (Reabilitare,Modernizare şi Dotarea Ambulatoriului) valoarea acestuia este de 8 milioane de euro.

-Domnule viceprimar, în privinţa investiţiilor, lucrările se află pe un drum bun chiar dacă uneori mai are şi sincope, totuşi nu trebuie să daţi înapoi şi să căutaţi prin orice mijloace să realizaţi cea ce v-aţi propus alături de primarul Liviu Radu ,împreună cu Consiliul Local . Dacă mai aveţi de adăugat ceva, vă stau la dispoziţie să consemnăm…

-Vreau să vă mai spun că Municipiul Caracal şi Grupul de Acţiune Locală (GAL)”Inima Romanaţiului”  a primit cel mai mare punctaj la nivel naţional 98,5 puncte pentru cererea de finanţare depusă în cadrul Programului Operaţional Capital Uman(POCU) 2014-2020,program prin care vom atrage şapte milioane de euro fonduri europene, pentru comunităţile mărginaşe. A fost o muncă susţinută pentru un proiect în care credeam, cu o abordare integrată”de jos în sus”, iniţiat şi susţinut de comunitatea locală în cadrul parteneriatului public-privat –societate civilă.