Deveselu: Donald Trump contrazice Pentagonul și apără comunitatea din Oltenia!

0
1144

Deveselu – „SABIA LUI DAMOCLES” ?!

Se zice că această cunoscută expresie „Sabia lui Damocles” provine din Antichitate, promovată de marele filozof roman Cicero, iar Damocles este numele unui slujitor al regelui Dionisie al II-lea.

Se sugerează existența unui mare pericol, a unei primejdii, care țin doar de destin, întâmplare și consecințele sunt… mortale! Uneori ne bucurăm de un rezultat pozitiv, de  o acțiune benefică, de un avantaj mare, fără să realizăm și cealaltă față a monedei… : RĂUL care se poate produce!

De aceea, cei care invocă această celebră expresie, în timp, trebuie să conștientizeze, să realizeze că, dacă nu există un echilibru între bine și rău, la un moment dat, răul devine mai mare, puternic și mai periculos decât binele, și că trebuie să procedeze, precum Damocles: pardon, regret, un pas înapoi și,… pace, liniște!!!

Plecând de la această legendă, trebuie să recunosc că, pentru România, pentru zona Caracalului, Olteniei, reactivarea Bazei Militare de la Deveselu a fost o adevărată mană cerească, o minune: în sfârșit, au venit americanii, va curge cu lapte și miere!

Dacă în Polonia și Cehia, atunci când s-a anunțat deschiderea unor baze militare americane, s-au produs demonstrații antiamericane, contra instalării acestora, la noi a fost o adevărată isterie, de bucurie, de aprobare, fără nicio rezervă!

S-au bucurat toți românii, iar oltenii (din Caracal, Deveselu, etc.) și-au aruncat în sus căciulile de bucurie: În sfârșit, au venit salvatorii americani pe care îi așteptau de peste 50 de ani!

În anul 2011, prin acordul româno-american, s-a dat undă verde unui parteneriat militar pentru reactivarea Bazei Militare de la Deveselu. În 2013 au început lucrările la scutul anti-rachetă și în 12 mai 2016, ora 13:00, s-a apăsat butonul: bază militară operațională! Zarurile au fost aruncate și „Sabia lui Damocles” a început să atârne deasupra capetelor românilor!!!

Din câte știm, la acest eveniment nu a participat cel mai important om al României: președintele Iohannis. De ce? Să fi conștientizat acesta că, pentru România, Scutul de la Deveselu este precum „Sabia lui Damocles”? Întocmai ca Dionisie al II-lea, Iohannis a dorit să arate românilor că există și o altă față a monedei, una pentru care nu vrea să-i fie așezat „capul” sub sabia prinsă doar de un fir de păr de cal…siberian?!

Personal, nu am înțeles gestul președintelui, iar timpul va fi cel care va da un răspuns la întrebarea: De ce nu a venit președintele României la acest important eveniment politic, militar?

Nu trebuie să cădem în cealaltă parte a balanței, a eșecului, a răului, prăpăstios întocmai ca unei alte povești recunoscute: „Drobul de sare!”. Adică, să nu cădem în derizoriu, să stăm pe prispă, la birt sau la TV și să vorbim toată ziua despre ce se întâmplă dacă cineva se supără pe americani, pe români, și să ne aruncă în cap, la Deveselu, mai multe rachete sau o bombă nucleară, chimică, biologică?!

Mie îmi este plăcută povestea despre drobul de sare, mai ales isteria, panica ce a cuprins pe cele două femei care credeau că afurisita de pisică (o fi fost cumva venită de dincolo de Prut?!) ar îndrăzni să răstoarne drobul de sare din horn și să omoare pruncul. Să nu exagerăm! Dar, nici nu trebuie să uităm, să neglijăm și să nu conștientizăm că, deasupra României, mai exact pe zonele fierbinți, planează un mare „drob de sare”!

Baza Militară de la Deveselu, adică „Drobul de sare” este o realitate istorică, una aducătoare de prosperitate, de multe binefaceri pentru domeniul economic, social, pentru locuitorii din zonă. Românii, oltenii din zona Caracalului, trebuie, cu sinceritate și corectitudine, să știe răspunsurile și la celelalte întrebări referitoare la dezavantajele, pericolele care-i pasc și ce anume trebuie făcut pe această linie, ca un rău mare să nu se producă!

Pe nea Ion din Comanca nu-l interesează ce naiba este cu sistemul de apărare „Aegis Ashare” (AAMDS), cu radarul SPY-1 sau rachetele de interceptare SM-31B și alte tipuri de armament de ultimă oră! Nicidecum! El, noi, trebuie însă să știm răspunsurile oficiale, serioase, punctuale la unele întrebări pe care le pun specialiștii militari, chiar unele oficialități americane de rang înalt, însuși președintele acestui mare stat prieten: Donald Trump!

Și anume:

  • România, statul român au vreun control asupra Bazei Militare de la Deveselu? Poate, chiar accidental, să fie atinsă granița vreunei țări, fără voia noastră și să fim apoi ținta unei agresiuni militare străine, ca o ripostă la acest atac?!!!
  • Avem noi o modalitate de control privind depozitarea în aceste baze militare a unor arme nucleare, biologice, chimice (contrar Constituției și legilor României)?!
  • Care este pericolul pentru populația din zonă, de radiații, gaze, etc, provenite, în special, de la radarul existent?! Acesta va fi înlocuit cu un altul și mai performant, puternic?!

Din surse credibile, unele americane, Camera Reprezentanților a aprobat recent bugetul militar propus de către Pentagon pentru anul 2018. S-au cerut și alocat mulți bani pentru modernizarea Bazei Militare de la Deveselu, printre care și instalarea unui radar foarte puternic și ultramodern, de ultimă generație.

Ne surprinde reacția președintelui american, Donald Trump, care a fost împotriva aprobării acestui articol, proiect de buget, pentru un motiv foarte serios: «nu se cunosc potențialele consecințe asupra populației din zonă».Dixit, Donald Trump!

Interesant, surprinzător și de neconceput, în spațiul public românesc, în mass media națională, nu am văzut, auzit nicio reacție față de această declarație a președintelui american!!! Nimeni, absolut nimeni, nu a ridicat public această importantă problemă: Cum, cât este afectată sănătatea populației umane, a animalelor, culturilor, a solului și aerului din zona în care se află Baza de la Deveselu?!

Dacă este existentă – și credem că, inevitabil, sunt în această bază surse de radiații – normal ar trebui, ca oamenii din zonă să cunoască, prin intermediul oficialităților locale, județene, etc, care este limita, întinderea ca suprafață și gradul de radiații!!!

Credem că, în afară de prezența unor oficiali americani, din Baza de la Deveselu, prin școli, grădinițe, săli de sport și înalte medii de socializare aceștia trebuie, punctual, să dea răspunsuri și la aceste întrebări! Care în mod sigur, în timp, vor deveni mai pregnante, dese și motivate, poate cu repercursiuni grave! La care, din păcate, faptele vor vorbi, căci, vorbele vor fi de prisos!

Înainte de a încheia, ca o concluzie, îmi asum responsabilitatea – căci trăiesc în această zonă unde am copii, nepoți, rude și prieteni – de a se înțelege bine acest mesaj, mai ales scopul acestuia: de a apăra interesul național și sănătatea românilor! Este mult mai bine să fii pesimist, prevăzător (dar nu la modul cu… drobul de sare) și să ai dreptate, decât să fii laș, nepăsător și optimist, în final, neavând dreptate!

Binevenit, inteligent este ca, în cazul „Deveselu”, să vedem unde s-a greșit, omis ceva, să ne recunoaștem greșeala, să vedem cum o putem îndrepta, în loc să nu facem nimic, să facem și să fim – direct sau indirect – părtași la un deznodământ nefericit, de neiertat!

O spun public: președintele american este o binecuvântare cerească, iar faptul că are dubii asupra modernizării Bazei de la Deveselu mă face să apreciez și mai mult o maximă (parcă islandeză): «Oamenii inteligenți sunt plini de dubii!»

Sunt un proamerican deschis, bunicii mei nu au apucat să-i vadă în România pe americani. Bunica mea a fost victima trecerii armatei sovietice prin România și a plătit cu umilința și cu viața această etapă istorică, deci, nu sunt filorus, sub nicio formă. Dar, nu vrem să trăim în această zonă, nici cu „Sabia lui Damocles” deasupra capului, dar nici cu isteria, teama „Drobului de Sare”! « Un foc mic, care dă căldură, prețuiește mai mult decât un foc mare care frige!»