Sute de olteni au încasat ilegal prestaţii sociale de peste două miliarde de lei

0
243

Sute de olteni, au de dat bani înapoi statului, după ce Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt a descoperit că aceştia încasau ilegal anumite drepturi sociale. În total, debitele stabilite de AJPIS Olt în primele cinci luni ale anului au fost de peste două miliarde de lei vechi. Suma reprezintă drepturi încasate fără temei legal de către beneficiarii de stimulent de inserție, de alocaţie de stat, de indemnizaţie  de creşterea copilului, de ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei și alocație de plasament.

Situaţia cea mai gravă se înregistrează la stimulentul de inserție unde sunt constituite debite în sumă totală de 75.836 de lei (aproape 760 milioane de lei vechi). Nici în privinţa venitului minim garantat situația nu era în regulă, la sfârșitul lunii mai 2017, debitele pe care le avea de recuperate AJPIS Olt fiind de 49.038 de lei (490 de milioane de lei vechi). Sume relative mari de recuperate sunt și la la indemnizația de creșterea copilului. În prezent, suma pe care AJPIS o are de recuperat se ridica la 36.901 lei. Debite în cuantum de 22.362 de lei înregistrează şi beneficiarii de alocație de stat, în timp ce beneficiarii de alocații de susținere a familiei și alocații de plasament au de returnat 16.578 de lei, respective 2.471 de lei. „În evidenţele instituţiei, la 31 mai 2017, figurau sute de debitori. Suma pe care aceştia o datorează se ridică la valoarea totală de 203.186 lei”, a precizat Ileana Ghiţă, directorul executiv al AJPIS Olt. Potrivit legii, cei care au încasat ilegal indemnizaţiile de la stat sunt nevoiţi să le înapoieze Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociale. Dacă persoanele respective beneficiază în continuare de prestaţii sociale, sumele se opresc din aceste drepturi. Însă, dacă beneficiarii ilegali de sprijin din partea statului vor refuza să plătească aceste sume, AJPIS va trimite listele cu debitorii la Fisc, care va continua demersurile pentru a recupera banii.

Derogare de şase luni

Veste bună este că persoanele care au încasat banii aferenţi prestaţiilor sociale, deşi nu aveau acest drept, au la dispoziţie şase luni pentru a returna sumele provenite de la bugetul statului, timp în care nu vor plăti dobânzi şi penalităţi. Asta stabileşte un act normativ intrat în vigoare la sfârşitul lunii iunie 2014, aprobat de Executiv. Cei care însă nu se conformează prevederilor legale, din luna decembrie 2014, vor trebui să plătească în plus dobânzi şi penalităţi de întârziere.„Dacă înainte debitorul constatat de instituţia noastră avea la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a-şi plăti debitul de la notificare, prin această modificare termenul este mult mai generos, respectiv de 180 de zile. După împlinirea acestui termen, automat se începe calculul de dobânzi şi penalităţi, se înaintează titlu executoriu la ANAF care începe executarea propriu-zisă”, a concluzionat Ghiţă.

Ilie Bîzoi

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here