Numărul copiilor obezi a crescut alarmant la Olt

0
681

Zeci de copii olteni ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate și a dereglărilor hormonale pe care le au la vârste fragede. Medicii olteni susțin că obezitatea infantilă a ajuns la nivele alarmante. Aproape 40% dintre copii sunt supraponderali. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet. 

Obezitatea reprezintă cea mai frecventă problemă nutriţională la nivel mondial, prevalenţa ei fiind în continuă creştere cu 14-20% pe an. Aceasta este o boală care implică factori genetici, de mediu, psihologici şi socio-culturali şi care poate induce o serie de complicaţii metabolice, mecanice şi psihologice pe termen lung, jucând un rol important în hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, hiperlipemie şi arteroscleroză.

 

Trebuie să avem grijă la alimentația copiilor pentru că ei vor fi bolnavii de mâine dacă nu facem nimic. În mod normal, diabetul de tip II nu era prezent la copii în urmă cu câțiva ani. Acum apare la mulți dintre ei. Este o boală cronică pe care copilul o va duce toată viață. Nu este indicată cura de slăbire clasică în cazul copiilor. Este total greșit să scoți din alimentația copilului pâinea ca să scadă în greutate. Copilul poate mânca și cartofi, și orez, și pâine, dar preparate cât mai sănătos, nu dăm copilului cartofi prăjiți, ci piure sau cartofi fierți. Este bine să se asigure zilnic cantitatea de proteine din ouă, carne și tot zilnic trebuie să mănânce și lactate. Sunt principii pe care trebuie să le respectăm cu toții”, a explicat Mihaela Răduță, medic nutriționist din Olt.

 

Părinţii nu sunt conştienţi de importanţa unei alimentaţii sănătoase

 

Chiar dacă statiscile arată că 1 din 4 copii cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani este supraponderal sau obez, mulţi părinţi încă nu conştientizează importanţa unei alimentaţii echilibrate, bazată pe fructe şi legume şi mai puţin pe dulciuri şi produse fast food. La nivelul judeţului nostru potrivit celor mai recente statistici există peste 240 de copii care sunt predispuşi acestei boli, dintre aceştia mai mult de jumătate suferă deja de obezitate.

 

Semnal de alarmă

 

Din evideţele Direcţiei de Sănătate Publică reiese că peste 2.350 adulţi din judeţul Olt suferă de obezitate, plasând astfel judeţul pe la jumătatea topului în care există cei mai mulţi obezi din ţară, coform unui studiu realizat anul trecut de către singurul centru de excelenţă în chirurgia obezităţii din Europa de Est, „Ponderas”, din Bucureşti. Conform nutriţioniştilor, principala cauză a obezităţii este alimentaţia, zona judeţului nostru fiind recunoscută pentru mâncărurile „îmbogăţite”, cele mai avansate forme de obezitate întâlnindu-se la persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 şi 64 de ani. Greșelile alimentare pleacă din familie. „Gras, frumos și sănătos” este și în prezent concepția după care sunt crescuți mulți copii din România. Medicii atrag însă atenția că această gândire nu este sănătoasă și că trebuie să fim mult mai atenți la ceea ce punem în farfurie. „Contează puterea exemplului în alimentație. Copiii sunt crescuți cu anumite preferințe alimentare. Gustul se formează de când sunt mici. Trebuie să îi învățăm cu alimentele sănătoase. Copiilor nu prea li se mai dă la școală pachet de acasă, au bani la ei și își cumpără ce vor de la chioșc sau de la fast-food. Apoi ajung acasă și rămân toată ziua în fața tabletei, nu mai aleargă, nu mai fac mișcare”, a adăugat doctor în nutriție, Mihaela Răduță.

„Obsesia mămicilor de a îndopa copiii“

Cantitatea de alimente de care copiii au nevoie pentru a-și satisface necesarul energetic diferă în funcție de vârstă, greutate, sex și activitatea fizică a fiecăruia. Cele mai multe greșeli apar din cauză că nu se respectă orele de masă. Se mănâncă haotic. „Nu se respectă micul dejun, la care trebuie să avem o gustare, omletă, iaurt cu biscuiți. La prânz, trebuie să le dăm copiilor mâncare gătită și desert pe bază de fructe sau plăcintă. Iar a treia masă trebuie să fie cina. Între acestea este bine să nu le dăm nimic. Eventual, se mai pot mânca fructe. O greșeală frecventă este că nu așteptăm să li se facă foame copiilor. Este bine să nu dăm deloc ciocolată copiilor, măcar până la vârsta de trei ani”, a explicat dr. Milica Mazilu, medic de familie. O altă greșeală vine din tendința părinților de a „îndopa” copiii. „Întâlnim foarte mulți copii obezi. Asta pentru că se fac greșeli foarte mari încă de când copilul este sugar. Asistăm zilnic la tendința mămicilor de a îndopa copiii. Se exagerează cu tot felul de cereale, cu vitamine. Din această cauză, copiii se îngrașă, li se mărește stomacul și este foarte greu după un an, doi, trei să mai schimbăm aceste transformări”, atrage atenția  dr. Mazilu. Aceasta a mai adăugat că odată ajuns la obezitate un copil foarte greu poate deveni la maturitate un adult cu o vață normală.