Tinerii reînvie tradiția

0
293

Ca să reînvii tradiția există o rețetă simplă: Se ia una bucată echipa dornică de colaborare și cooperare DJST Olt și lucrătorul de tineret, un minister ce face ca visurile să devină realitate- MTS-, se frământa câteva seri, se adaugă câțiva tineri dornici de cunoaștere, de la Școala Gimnazială Vîlcele, unde vigoarea dansului tradițional este în floare, se mixează de câteva ori cu 10 repetiții, se adaugă bunăvoința și iubire față de portul românesc, un strop de recunoștință și atenție cât cuprinde, apoi se unesc cu tinerii de la Școala Gimnazială Alimănești și se obține un proiect interesant numit „Tinerii reînvie tradiția”.

Produsul se servește cu luciditate și cu responsabilitate deoarece cu îngrașă, ci stimulează interesului tinerilor pentru valorificarea tradiţiilor culturale locale româneşti si creste motivatia prin susținere a tinerilor din grupuri defavorizate din mediul rural si a familiilor lor pentru a reinvia traditia , dar si pentru a promova patrimonial tarii, pentru a incuraja mobilitatile culturale si pentru a pastra si pentru a transmite semnificatia traditiilor existente in localitatile Vilcele si Alimanesti.

Proiectul “Tinerii reinvie traditia” își propune să dezvolte activități cultural-educational-artistice adresate tinerilor. Acestia vor putea să intre în contact cu o lume noua, arta spectacolului si a traditiilor, care îi va ajuta să își dezvolte imaginația, să își cunoască și să-și modeleze personalitatea, să își cunoască tradițiile locale și să se exprime printr-o formă mai puțin exploatată de ei – arta. Prin performarea în fata publicului a spectacolelor create de ei, va crește în plan individual respectul de sine și autovalorizarea. În același timp, copiii și tinerii vor descoperi un univers profesional nou.

În drumul lor către descoperierea României tradiționale tinerii au fost călăuziți de reprezentanții DJST Olt, Nicoleta Stanca, Magdalena Dobrescu, prof. Eugenia Vlad- Școala Gimnazială “George Poboran”, prof. Ionut Gabor- Școala Gimnazială Alimănești și Florin Vlad- reprezentant ong.

Reușita proiectului a culminat cu o excursie, a unui grup de 28 de tineri din localitățile implicate în proiect, finanțată de Ministerul Tineretului și Sportului, de trei zile, la Centrul de Agrement Căciulata. Tinerii au participat în ziua de 24 iunie la activitățile dedicate Zilei IEI naționale într-un cadru inedit la Muzeul Satului vâlcean purtând cu mândrie IA- povestea României tradiționale.