Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Slatina

0
434

În fiecare an, în data de 26 iunie, în toată ţara, se sărbătoreşte Ziua Drapelului Naţional, ocazie cu care Instituţia Prefectului – Judeţul Olt, în colaborare cu Primăria municipiului Slatina şi Garnizoana Slatina au organizat o ceremonie publică de înălţare a Drapelului.

Ceremonia a avut loc pe platoul din faţa sediului Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt cu începere de la ora 9:00. Au fost prezenți la eveniment prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, viceprimarul minicipiului Slatina, Gigi Ernes Vîlceleanu, dar și directori ai instituțiilor deconcentrate din județ și reprezentanți ai organizațiilor politice locale.

În deschiderea ceremoniei, Silviu Neacșu, prefectul județului Olt, a dat citire mesajului ministrului afacerilor interne, cu prilejul sărbătoririi Zilei Drapelului Național: „Sărbătorirea Zilei Drapelului Național ne face să ne întoarcem, măcar pentru o clipă, sufletul și mintea de la tumultul cotidian al preocupărilor noastre, către teme și subiecte de esență pentru ceea ce înseamnă România, cum ar fi importanța simbolurilor și a tradițiilor naționale. Iar Drapelul României este un simnbol național, primul, așa cum este enumerat de articolul 12 din Constituție. Sunt convinsă că fiecare dintre noi se simte mândru când Tricolorul României stă cu demnitate alături de drapelele celorlalte state importante ale lumii sau atunci când îl vedem înălțându-se pe cel mai înalt catarg. Astăzi, avem ocazia să sărbătorim și să cinstim Drapelul Național, indiferent de reușita cuiva, performanța sau rezultatul vreunei competiții. Așa că, dragi români, vă îndemn să vă bucurați de această zi, să arborați Drapelul Național acasă, la muncă sau oriunde acest lucru este posibil și veți vedea că emoția pe care o vom simți este aceeași. Pentru colegii mei din Ministerul Afacerilor Interne- militari, politiști, cei care au depus jurământul de credință față de România, Tricolorul este chiar mai mult decât un simbol național. El reprezintă forța și autoritatea sub care ei slujesc cu devotament și respect poporul roman. Îmi doresc ca, prin deciziile pe care le luăm și prin acțiunile noastre de zi cu zi, să putem transmite generațiilor care ne urmează dragostea față de valorile naționale, pentru că asta înseamnă unitate, forță și un viitor mai sigur pentru România. La mulți ani Tricolor! La mulți ani România!”

Un sobor de preoți au ținut o slujbă pentru sfințirea drapelului după care acesta a fost  arborat pe catarg pe fondul intonării imnului naţional de către fanfara Lyra Band.  Mai întâi drapelul a fost sărutat de către preoţi şi autorităţile prezente la ceremonie.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare sub acordurile fanfarei Lyra Band.

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el. El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuţia culorilor s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Constituţia României prevede că drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn.

Mădălina Stîlpeanu

……………………………..