O nouă metodă de înșelăciune face victime la Olt

Dacă metoda “Accidentul” a devenit cunoscută și mulți dintre olteni nu s-au mai lăsat păcăliți, hoții au căutat alte metode pentru a-i păcăli. Cea mai nouă metodă, practicată la nivel național, este metoda “Împrietenirii”.

0
676

Astfel, infractorilor, profitând de încrederea pe care o câștigă prin folosirea pretextului de a fi reprezentanții unor magazine, li se permite accesul în locuințe, unde intră o singură persoană alături de persoanele vătămate, în mod special în bucătărie, iar aici, în timp ce procedează la prezentarea produselor având ușa de acces închisă în această încăpere, o altă persoană de sex feminin intră în imobil, ușa de acces fiind închisă, însă neasigurată, și caută sume de bani, bunuri de valoare prin celelalte camere.

Având în vedere că la nivelul județului Olt, de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate mai multe infracțiuni de furt săvârșite prin această metodă cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Olt oferă o serie de sfaturi pentru a nu fi păcăliți. Principalul sfat ar fi acela de a nu permite accesul în locuință persoanelor care vin să prezinte diverse “promoții”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie. Dacă sună la ușă persoane ce pretind că reprezintă instituții care oferă servicii publice (deratizare, instalații electrice, termice sau de gaze etc.) acestea nu trebuie lăsate să intre în casă, chiar dacă sunt îmbrăcate în uniforme. Accesul acestora în locuințe va putea fi permis doar după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu și dacă sunt însoțite de administratorul imobilului, acolo unde există administrator. De altfel, nu trebuie oferite nici un fel de informații persoanelor care pretind că sunt reprezentanții unor instituții dacă nu pot dovedi acest lucru. De asemenea, oltenii sunt sfătuiți să nu păstreze în casă sume importante de bani și să nu facă publice valorile pe care le deținen. Un alt mijloc prin care infractorii urmăresc să intre în locuință este oferirea a fel de fel de produse la prețuri atrăgătoare. Potrivit IPJ Olt, persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua și a treia care se presupune că au bani, iar rudele nu se află în proximitatea lor. Infractorii mizează pe incapacitatea de a evalua veridicitatea situației, singurătatea persoanei (cu precădere persoanele de vârstă a treia și a doua care trăiesc singure), empatia și compasiunea ridicată a victimei, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni. Polițiștii mai atrag atenția oltenilor să aibă un comportament mai prudent și să nu mai cadă în plasa necunoscuților care bat la ușă, plini de bunăvoință și prezentabili, invocând diferite profesii, promoții sau misiuni, dar în realitate având cu totul și cu totul alte intenții.