Probleme grave pe Râul Olt

Sute de peşti morţi plutesc pe râul Olt în apropiere de celebrul pod Olt care se degradează de la o zi la alta. Cauza mortalităţii piscicole fiind deocamdată necunoscută deși mulți spun că la mijloc ar fi vorba de mâna braconierilor care par să aleagă cea mai ușoară cale de a obține profit, aceea de a curenta peștii pe care apoi îi scot și îi comercializează. În acest caz a fost luată în calcul și ipoteza unei poluări accidentale.

0
389

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Neacșa, a declarat că în acest caz s-au autosesizat și au deschis o anchetă pentru a descoperi cauza. Inspectorii DSVSA Olt au preluat deja probe de pe râu și acum așteaptă rezultatele, deocamdată nu se pot pronunța în niciun fel. După acest incident au început noi discuții pe tema braconajului piscicol, conducerile AJVPS şi ANPA încearcă de ceva timp să pună capăt acestui fenomen ce pare scăpat de sub control. Cu toții sunt de acord că braconierii îşi fac de cap pe râul Olt şi nimeni nu intervine, cu toate acestea tot ai se apără şi spun că este depăşit de situaţie, iar jandarmeria trebuie să intervină.

Pescarii sportivi din Olt acuză și ei faptul că, în ultima perioadă, braconajul piscicol este într-o creştere evidentă. Oltenii spun că pe cursul râului Olt, în zona mai multe zone se folosesc numeroase setci monofilament improvizate care omoară peştii, peşti ce au lungime începând de la 10 centimetri până la cei mari. Braconierii nu ţin cont nici măcar de perioada de prohibiţie, iar poliţiştii au avut o perioadă când îi „vânau”, dar acum s-au lăsat păgubaşi. Ion Popescu este un pescar sportiv pasionat care ne-a dat câteva exemple şi de alte metode de braconat, unele adevărate mostre de nesimţire, care nu fac altceva decât să distrugă tot puietul şi fauna în general: „Mai dau cu prostovoale, o plasă circulară cu plumb pe margine, pe care o aruncă şi plumbul face ca peştele să rămână captiv. Apoi, cu paraşute, tot un fel de plasă, dar sub formă dreptunghiulară, cam de 3-4 metri lungime şi cam de un metru lăţime. Avem sesizări că unii nemernici merg cu aparate electrice aduse de la ruşi, de pe piaţă. Aparatul respectiv arată cam ca şi explozorul de la mină, generează curent de înaltă frecvenţă, ceea ce face ca o dată pus în apă să ameţească orice formă de viaţă pe o arie de câţiva metri pătraţi. Peştele este apoi recuperat, dar problema este alta, peştele care scapă nu mai poate să se reproducă. Nu mai vorbim de puiet, care nu ameţeşte, el moare după câteva secunde. Vă daţi seama ce distrugere în masă fac aceşti oameni fără prea multă minte?”, a declarat acesta pentru cotidianul nostru. De aceea este bine că au loc aceste controale, iar multe ar trebui efectuate noaptea, atunci când braconierii sunt mai mulţi. Braconajul a ajuns pentru unii un mod de viaţă. Au, n-au ocupaţie, au sau nu ce le trebuie, unii preferă să vâneze sau să pescuiască ilegal, de multe ori distrugând fauna cu bună ştiinţă, doar din dorinţa de înavuţire sau din plăcere. Precum unele animale de pradă, care ucid cu sânge rece mai mult decât se pot hrăni, aşa şi cu o mare parte dintre aceşti braconieri, care uneori îşi fac de cap prin păduri sau pe cursurile de apă. Spunem „uneori” deoarece câteodată se mai întâmplă să mai şi fie prinşi, unii dintre ei riscând să-şi piardă temporar libertatea, în timp ce alţii sunt arşi la buzunare.